Dit is volgens deskundige de oplossing voor ongelukken met horrorpoller

De poller werd compleet uit de grond gereden
De poller werd compleet uit de grond gereden © Regio15
DEN HAAG - 'Plaats een rood knipperlicht op de poller op de Haagse Escamplaan.' Dat stelt verkeerspsycholoog Cees Wildervank voor. Daarmee kun je aanrijdingen tegen de inzinkbare paal voorkomen.
De beweegbare palen in het wegdek staan inmiddels bekend als 'horrorpollers'. In de afgelopen paar weken klapten 24 automobilisten met hun voertuigen tegen de paal. Ondanks waarschuwingsborden waren de bestuurders toch de doodlopende weg ingereden.
'Gewone' weggebruikers zien de verkeersborden wel, maar onthouden ze niet allemaal. Dat legt Cees Wildervank uit in het radioprogramma West Wordt Wakker. 'Een vuistregel is dat zo'n tachtig à negentig procent van de verkeersborden helemaal niet wordt opgemerkt als je daar niet naar op zoek bent.'

'De weg ziet er veilig uit'

Een extra probleem bij de poller is het verwachtingspatroon. 'Voor een automobilist ziet de weg er veilig uit', zegt Wildervank. Een automobilist ziet in de eerste plaats een recht stuk weg en dan zijn je ogen gefixeerd op de verte.
Het plaatsen van een rood knipperlicht op de poller zou een oplossing zijn, betoogt de verkeersdeskundige. 'Het knipperlicht is attentieverhogend, het is midden in je gezichtsveld en er is een duidelijke afsluiting van de rijstrook.' De waarschuwingsborden moeten van Wildervank ook blijven staan. 'Anders worden de juristen boos.' Overigens staat er wel een stoplicht naast de pollers dat aangeeft wanneer je kan rijden.

Handhaven met boete

Ondertussen reed automobilist nummer 24 afgelopen maandag de poller aan gort, omdat diegene met een flinke vaart de paal ramde. Deze wordt in de laatste week van juli pas weer teruggeplaatst. Tot die tijd is de poller buiten gebruik.
In de tussentijd controleren boa's vaker op mensen die toch willen doorrijden. Handhavers van de gemeente hebben inmiddels al 26 keer een boete uitgeschreven voor automobilisten die ondanks de waarschuwingsborden tot aan de pollers aan de Escamplaan doorrijden, meldt mediapartner Den Haag FM.