'Verdachte dodelijke steekpartij Leidschendam volledig ontoerekeningsvatbaar'

Bloemen voor de doodgestoken vrouw in Leidschendam
Bloemen voor de doodgestoken vrouw in Leidschendam © John van der Tol
DEN HAAG - De man die ervan wordt verdacht een 31-jarige vrouw in haar appartement in Leidschendam te hebben doodgestoken, is volgens deskundigen volledig ontoerekeningsvatbaar. Ze stellen vast dat de 35-jarige Aron S. uit Amsterdam tijdens de gebeurtenis geen controle had over zijn emoties. Bij de verdachte was sprake van een 'enorme impulsdoorbraak'.
De deskundigen concluderen dat naar aanleiding van het verblijf van Aron S. in het Pieter Baan Centrum, waar de verdachte enkele weken is onderzocht op psychische stoornissen. De conclusies van het onderzoek werden donderdag bekend, tijdens een tussentijdse zitting bij de Haagse rechtbank.
Op 31 juli vorig jaar, omstreeks 12.45 uur, hoorde een flatbewoner aan het Abdijland in Leidschendam een vrouw om hulp roepen. De ooggetuige zag hoe het slachtoffer op haar balkon bij de keel werd vastgegrepen door een man in het zwart.

Straf kan lager uitvallen

Diezelfde avond hield de politie S. aan. Hij zou het slachtoffer met meerdere messen gestoken en gesneden hebben in haar hals, buik, armen en benen. Vorig jaar bekende de man dit al. De aanleiding voor de steekpartij lag in de relationele sfeer.
Als de rechtbank de conclusies van de deskundigen overneemt dat S. volledig ontoerekeningsvatbaar was op de dag van de steekpartij, dan kan dat grote consequenties hebben voor zijn uiteindelijk straf. Die kan dan veel lager uitvallen. Mogelijk hoeft hij niet de cel in, maar moet hij wel een tbs-behandeling ondergaan.

Niet overtuigd

De officier van justitie was er donderdag tijdens de tussentijdse zitting nog niet overtuigd van dat Aron S. in een emotionele opwelling handelde en daarom volledig ontoerekeningsvatbaar is. 'Er is ook nog een andere toedracht mogelijk', zei de aanklaagster. Ze sloot nog niet uit dat S. naar de flat is gegaan met een vooropgezet plan om de vrouw iets aan te doen. Daarover wil de aanklaagster de deskundigen van het Pieter Baan Centrum verder ondervragen.
De inhoudelijke behandeling van de zaak is op 14 oktober