Rechter: Westlander moet duizenden euro's belasting voor gezonde lunch voor werknemers betalen

Rob Baan moet belasting betalen over de gezonde lunch voor zijn personeel
Rob Baan moet belasting betalen over de gezonde lunch voor zijn personeel © Omroep West
MONSTER - De rechter heeft besloten dat Rob Baan de duizenden euro's belasting over de gratis gezonde lunches die hij aan zijn personeel aanbiedt, gewoon moet betalen. De ondernemer laat het er niet bij zitten en gaat in hoger beroep.
Directeur Rob Baan van het Westlandse Koppert Cress, wil dat zijn werknemers gezond eten en laat een chef-kok daarom elke dag een groentelunch voor het personeel bereiden. Omdat hij 'het 12-uurtje' gratis aanbiedt, ziet de Belastingdienst dat als verkapt loon en moet Baan er tachtig procent belasting over betalen. 'Dit is een straf. Terwijl ik het goede doe', liet hij eerder aan Omroep West weten.
Daarom stapte hij naar de rechter met als doel het geld terug te krijgen. Eén van de argumenten van de rechtbank om Baan in het ongelijk te stellen, is dat de lunchmaaltijd niet direct verbonden is met het werk van zijn personeel zoals beschreven staat in de Arbowet. 'Ook niet wanneer het ten doel heeft een bijdrage te leveren aan de gezondheid van de werknemers', aldus de rechter.

Gezonde lunch niet opgeven

De directeur van Koppert Cress moet dus vooralsnog de 40.000 euro extra belasting 'gewoon' betalen. Maar de Westlander is niet van plan zijn strijd tegen de Belastingdienst op te geven. 'Ik ga in hoger beroep, binnen zes weken', laat hij weten. 'Het gaat me om het principe dat je gestraft wordt, terwijl je iets goed doet.'
Want Baan gaat hoe dan ook door met zijn gezonde 12-uurtjes. 'Met wat ik nu doe, houd ik meer mensen gezond, en dat gaat me uiteindelijk op de lange termijn minder geld kosten', legt hij uit. 'Daarnaast kom ik mijn belofte graag na dat ik mijn mensen gezond met pensioen laat gaan.'