Agenten handelden uit noodweer bij doodschieten man in Den Haag

De plek waar de politie heeft geschoten
De plek waar de politie heeft geschoten © Regio15
DEN HAAG - De twee politieagenten die in november vorig jaar betrokken waren bij een dodelijk schietincident in Den Haag, hebben uit noodweer gehandeld. Dat is de uitkomst van een onderzoek door de Rijksrecherche, meldt het Openbaar Ministerie (OM). Bij het schietincident kwam een 36-jarige Hagenaar om het leven. De agenten worden niet vervolgd voor zijn dood.
Het slachtoffer werd op dinsdag 17 november op de Carelshavenstraat in Den Haag geraakt door politiekogels, toen hij met een groot vleesmes op één van de agenten afrende. De 36-jarige Hagenaar raakte zwaargewond en overleed diezelfde dag in het ziekenhuis. Volgens de Rijksrecherche was de situatie voor de agenten zo gevaarlijk dat schieten op de gewapende man gerechtvaardigd was.
De politieagenten waren afgekomen op een 112-melding. De man zou geen gehoor hebben gegeven aan oproepen van de agenten om het mes te laten vallen, aldus het OM. 'De man versnelde zijn pas en rende richting één van de agenten, met het vleesmes op borsthoogte geheven. De agent week achteruit, probeerde tussen de geparkeerde auto’s door weg te komen, maar kwam daarbij ten val', meldt het OM. Toen de man met het vleesmes op enkele meters afstand was en nog altijd naar de tweede agent toe rende, schoot deze uit zelfverdediging.

Getuigen en filmpjes

Voor het onderzoek zijn getuigen gehoord en filmpjes van getuigen bekeken. Verder is er sectie verricht en zijn de agenten gehoord. Op basis van het Rijksrecherche-onderzoek concludeert de officier van justitie dat de agenten terecht een beroep hebben gedaan op noodweer.
In de Carelshavenstraat wordt uitgebreid onderzoek gedaan
In de Carelshavenstraat wordt uitgebreid onderzoek gedaan © Regio15
De situatie was voor hen zo gevaarlijk dat schieten op de gewapende man gerechtvaardigd was. De officier heeft het onderzoek gesloten en de zaak tegen de agenten geseponeerd. De familie van de overleden man en de agenten zijn hierover geïnformeerd.

Bevoegdheid om te schieten

'De taak van de politie is het handhaven van recht en orde en ze kunnen daarvoor gebruik maken van in wetten vastgelegde regels', zegt politiewetenschapper Jaap Timmer. Bij het realiseren van die taak heeft de politie de bevoegdheid om geweld te gebruiken wanneer dat nodig is of niet anders kan, stelt hij.
De man vertoonde verward gedrag en vormde een bedreiging voor de agenten in de straat. 'Agenten hebben ook het recht om zichzelf te verdedigen, wanneer bijvoorbeeld geldt: het is hij of ik', legt Timmer uit. 'In dat geval moet je richten op de plek waar de kans het grootst is dat het handelen van de verdachte ophoudt en dat is richting de borst.'

Man lag in echtscheiding

Buren die de man kenden, zeiden eerder dat de man in een echtscheiding lag. 'Ik denk dat de echtscheiding en dan vooral het feit dat hij de voogdij over zijn kinderen kwijtraakte de reden is dat hij doordraaide', zei één bewoner van de portiekflat waar de man in woonde. De muziek stond wel eens hard, maar ik had echt geen overlast van hem', aldus de buurman die schuin boven hem woont.