Zandmotor bij Kijkduin blijkt succes: kust al tien jaar goed beschermd

Kinderen spelen op het strand van Kijkduin
Kinderen spelen op het strand van Kijkduin © ANP
DEN HAAG - De Zandmotor, een kunstmatige zandbank die Rijkswaterstaat tien jaar geleden voor de kust van Kijkduin aanlegde, draagt bij aan de versterking van de kust. Uit een evaluatie van het experiment blijkt dat wind en zeestromingen het zand langs de kust verspreiden en zo nieuwe duinen vormen, precies zoals was bedoeld.
Door wind en stroming verdwijnt elk jaar een stuk van de kust. Rijkswaterstaat compenseert dat door zand bij te storten. In 2011 besloot de dienst in één keer 21,5 miljoen kuub zand bij Kijkduin in zee te gooien en de natuurelementen verder het werk te laten doen. Tien jaar later is vijf miljoen kuub zand naar de omliggende kust verplaatst. Aan de zuidkant van de Zandmotor zijn drie meter hoge nieuwe duinen ontstaan.
Volgens Rijkswaterstaat is ook de biodiversiteit toegenomen. Het bodemleven op de Zandmotor is groter dan op een gewoon stuk strand en dat trekt vogels als visdieven, mantelmeeuwen, grote sterns en aalscholvers. Ook wandelaars, hardlopers en kitesurfers waarderen het gebied. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat onderzoekt waar elders kunstmatige zandbanken kunnen helpen om de kust te beschermen.