Naturalis gaat duizenden insecten in detail fotograferen en jij kunt meekijken

LEIDEN - De vleugels van een vlieg of de voelsprieten van een vlinder: bezoekers van Naturalis in Leiden kunnen die deze zomer in detail bekijken. Een reusachtige installatie in het museum gaat insecten in detail fotograferen. Duizenden insecten gaan op deze manier gedigitaliseerd worden.
Vrijwilligers prikken de insecten één voor één op een bakje, dat vervolgens op een lopende band naar de speciale camera's van de installatie gaat. De apparatuur neemt meerdere foto's van het insect en combineert die foto's tot één beeld. Het systeem is ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf Picturae. Naturalis werkte eerder al samen met dat bedrijf om de collectie gedroogde planten te digitaliseren.
Een vlieg in detail
Een vlieg in detail © Naturalis
De insectenscanstraat is een nieuwe uitvinding en bezoekers kunnen dus meekijken hoe die werkt. 'Ik vind het echt een heel cool apparaat,' laat een jonge museumbezoeker weten. Op een groot scherm zien ze wat er op dat moment voor de lenzen van de camera's ligt. De labels van de insecten, die al in de collectie van het museum zitten, worden apart gefotografeerd en krijgen een speciale chip.

Wetenschappelijk onderzoek

Als de insecten eenmaal zijn gedigitaliseerd, zijn ze beschikbaar voor wetenschappelijk onderzoek. Dat is belangrijk, vertelt Dimitris Koureas, hoofd informatie van Naturalis. 'De biodiversiteit staat wereldwijd enorm onder druk, en dus moeten natuurhistorische collecties beschikbaar zijn voor wetenschappers - en dat betekent dat ze digitaal toegankelijk moeten zijn.'
Het gaat in een paar weken tijd niet lukken om de hele insectencollectie van Naturalis te digitaliseren, dat zijn er namelijk 18 miljoen. De nadruk ligt daarom op de bladwespen: dat zijn kleine wespen zonder taille. Na de zomer vertrekt de installatie naar Berlijn, om daar 500.000 insecten in het Museum für Naturkunde te digitaliseren.