Coronavirus: Eerste 36.000 kinderen hebben prikafspraak gemaakt

Een pleister na coronavaccinatie
Een pleister na coronavaccinatie © ANP
REGIO - De nieuwste versoepelingen zijn zaterdag ingegaan. Alleen de belangrijkste coronamaatregelen als afstand houden en handen wassen gelden nog. Volg hier de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus van vrijdag 2 juli.

Eerste 36.000 kinderen hebben prikafspraak gemaakt

Ruim 36.000 kinderen uit 2004 hebben een afspraak gemaakt voor een coronaprik. Het gaat om kinderen die dit jaar 17 zijn geworden of nog worden. Zij konden vanaf 10.00 uur vrijdagochtend een prikafspraak maken.
Waarschijnlijk kunnen de kinderen vanaf volgende week langskomen op een vaccinatielocatie. Daar krijgen ze het vaccin van Pfizer/BioNTech. In totaal mogen ruim een miljoen jongeren van 12 tot en met 17 jaar zich laten vaccineren, onder wie ongeveer 200.000 uit 2004.
Het is de bedoeling dat alle jongeren voor het begin van het nieuwe schooljaar hun eerste prik hebben kunnen halen en dat ze in de eerste schoolmaand de tweede prik krijgen.

Sanquin: driekwart heeft antistoffen tegen corona

Iets meer dan driekwart van de Nederlandse bloeddonoren heeft antistoffen tegen het coronavirus in het bloed. Het percentage is in de afgelopen week gestegen van 69,5 naar 77, meldt bloedbank Sanquin. Een maand geleden had iets meer dan de helft van de donoren antistoffen en twee maanden geleden bijna een derde van de bloedgevers.
De stijging komt volgens Sanquin door vaccinatie tegen corona. Zo heeft 98 procent van de 70-plussers en 95 procent van de zestigers antistoffen. Bij vijftigers en veertigers is het ongeveer 80 procent en bij dertigers zo'n 50 procent. De vaccinatie ging op leeftijd, van oud naar jong. Sanquin verwacht de komende tijd meer antistoffen bij twintigers te zien.

Versnelde aanbesteding voor Haagse XL-locatie Testen voor Toegang

Stichting Open Nederland, de organisatie achter Testen voor Toegang, is een versnelde aanbesteding begonnen voor acht XL-testlocaties. In totaal moeten daar binnenkort 120.000 toegangstesten per dag kunnen worden afgenomen. De locaties openen over ongeveer drie weken. Eén daarvan komt in Den Haag.
De XL-locaties stonden al op de planning, maar 'gezien de urgentie is gekozen voor een versnelde procedure', aldus de stichting. Het aantal mensen dat een test wil afnemen om daarmee naar een feest of evenement te kunnen is afgelopen week toegenomen en 'de verwachting is dat de vraag verder zal stijgen voor evenementen deze zomer'.

Nieuwe coronabesmettingen lopen verder op

Het aantal nieuwe positieve coronatests is vrijdag gestegen naar 962. Het RIVM heeft dat bekendgemaakt. Het gaat om het hoogste aantal in ruim twee weken tijd. Donderdag was het dagcijfer al gestegen naar 834. Het gemiddelde aantal besmettingen loopt verder op. Er zijn tot vrijdag halverwege de ochtend zeven sterfgevallen geregistreerd.

RIVM: helft besmettingen komt nu door deltavariant

De besmettelijke deltavariant van het coronavirus heeft zich verder verspreid in Nederland. Dat blijkt volgens de NOS uit de zogenoemde kiemsurveillance van het RIVM. Daarmee wordt de verspreiding van virusvarianten op de voet gevolgd.
Het RIVM verwacht dat inmiddels zelfs al de helft van de besmettingen door de deltavariant komt. Die is besmettelijker en grijpt sneller om zich heen, waardoor minder besmettelijke varianten worden verdrongen. 'Dat is ongeveer in lijn met de verwachtingen', laat het RIVM weten.

Minder dan 250 coronapatiënten in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is gedaald tot onder de 250. Dat is voor het eerst sinds 16 september 2020. Op de verpleegafdelingen liggen vrijdag 140 besmette mensen, negentien minder dan donderdag. Het aantal Covid-patiënten op de intensive cares daalde de afgelopen 24 uur met elf naar 108.
Nog altijd hoeven er weinig nieuwe coronapatiënten te worden opgenomen in de ziekenhuizen. Intensive cares hebben voor de derde keer in vier dagen geen nieuwe opnames. Elf mensen belandden op een verpleegafdeling, vergelijkbaar met de voorgaande dagen.

Direct na vaccineren toegang tot evenementen

Het is een bewuste keuze om gevaccineerden meteen toe te laten tot evenementen en nachtclubs en niet pas twee weken na de eerste of tweede prik. 'Er is een verstandige afweging gemaakt tussen het gezondheidsrisico en wat praktisch doenlijk is', zei demissionair zorgminister Hugo de Jonge (CDA) vrijdag.
De Gezondheidsraad houdt twee weken aan als termijn voor een goede bescherming. Deskundigen waarschuwen dat er risico's bestaan op een uitbraak als er veel mensen bij elkaar zijn, zonder afstand, terwijl de vaccins nog niet werken. Veel jongeren halen een Janssen-vaccin, omdat hier maar één prik voor nodig is. Zij mogen meteen het nachtleven in.
Feestende jongeren in het Alphense Bar Amsterdam, vorige week tijdens de eerste nacht dat discotheken weer open mochten
Feestende jongeren in het Alphense Bar Amsterdam, vorige week tijdens de eerste nacht dat discotheken weer open mochten © Studio Alphen

Vanaf vrijdag kan het weer: festivallen met 10.000 mensen

Op een festival staan met 10.000 mensen: vanaf vrijdag kan het met de versoepelde coronamaatregelen weer. Stereo Sunday Festival in Venlo is het eerste grote evenement dat de spreekwoordelijke deuren weer mag openen. Op vrijdag 2 en zaterdag 3 juli lopen er per dag zo'n 10.000 mensen op het terrein van het festival.
'We zijn supertrots dat het is uitverkocht. Dat is voor het eerst het geval', vertelt Mark Boots, hoofd marketing en communicatie, aan het ANP. 'We zijn er helemaal klaar voor. Alles loopt goed op schema.'
Dit groene scherm moet je op je telefoon krijgen als je toegang wil tot een evenement of nachtclub
Dit groene scherm moet je op je telefoon krijgen als je toegang wil tot een evenement of nachtclub © ANP

Eerste kinderen kunnen afspraak maken voor coronaprik

De vaccinatie van gezonde kinderen tegen het coronavirus staat op het punt van beginnen. Kinderen die in 2004 zijn geboren, en die dit jaar dus 17 zijn geworden of nog worden, kunnen vrijdag vanaf 10.00 uur een afspraak maken voor hun prik. Later komen ook de andere kinderen van 12 jaar en ouder aan de beurt.
In totaal mogen ruim een miljoen jongeren zich laten vaccineren. Waarschijnlijk kunnen de kinderen vanaf volgende week langskomen op een vaccinatielocatie. Daar krijgen ze het vaccin van Pfizer en BioNTech. Het is de bedoeling dat alle jongeren voor het begin van het nieuwe schooljaar hun eerste prik hebben kunnen halen, en dat ze in de eerste schoolmaand de tweede prik krijgen.

CBS: sterftecijfer voor het eerst in pandemie opvallend laag

Voor het eerst sinds de uitbraak van het coronavirus overleden vorige week beduidend minder mensen dan gebruikelijk is voor de tijd van het jaar. Dat meldt het statistiekbureau CBS. Tot voor kort overleden juist opvallend veel mensen vanwege de virusuitbraak. Het komt vaker voor dat na zo'n sterftegolf juist een dal volgt. Maar of daar nu sprake van is, durven onderzoekers nog niet te zeggen.
Vorige week overleden naar schatting 2550 mensen. Dat zijn er 300 minder dan een week eerder. Het is normaal dat het aantal sterfgevallen de ene week iets hoger is en de andere iets lager. Maar deze week was het sterftecijfer zo laag, dat er volgens de statistici geen sprake was van zo'n gebruikelijke schommeling. Zij noemen dat 'ondersterfte'.

Patiënten met langdurige Covid vragen in petitie om steun

De patiëntengroep 'Long COVID Nederland' wil dat er erkenning komt voor de naar schatting ruim 100.000 mensen in Nederland die langdurige klachten hebben na een corona-infectie. Ook pleit de groep voor multidisciplinaire klinieken waar kennis over langdurige Covid samenkomt en door medisch specialisten en paramedici nauw samengewerkt kan worden.
De patiëntengroep roept de overheid op een coördinerende rol te spelen bij de aanpak van langdurige Covid en heeft een petitie opgesteld die inmiddels door ruim 10.000 mensen is getekend. Komende dinsdag overhandigt de patiëntengroep de petitie aan de vaste kamercommissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
© ANP

Anderhalve meter blijft ook met sneltest beperking voor fysiek onderwijs

Zelfs als studenten van het mbo, hbo en de universiteit voor de les een sneltest afnemen, blijft fysiek onderwijs beperkt zolang men 1,5 meter afstand moet houden. Dat schrijft demissionair minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) in een brief aan de Tweede Kamer. Er is niet genoeg ruimte in onderwijsinstellingen voor zowel volledig fysiek onderwijs als het houden van anderhalve meter afstand.
De afgelopen maanden werd in acht regionale pilots onderzocht hoe preventieve coronatests meer fysiek onderwijs zo veilig mogelijk kunnen maken. Maar studenten zijn niet verplicht om voorafgaand aan de les een test af te nemen. Uit de onderzoeken komt naar voren dat mede daardoor te weinig studenten zich testten om de anderhalve meter los te kunnen laten en zo meer fysiek onderwijs te geven.