Rechtbank: negatieve complottheorieën Bodegraven moeten direct stoppen

Gedaagde Wouter R. via de videoverbinding en burgemeester Van der Kamp in de rechtbank tijdens een eerder kort geding | Illustratie: ANP
Gedaagde Wouter R. via de videoverbinding en burgemeester Van der Kamp in de rechtbank tijdens een eerder kort geding | Illustratie: ANP
BODEGRAVEN - De drie mannen die Bodegraven al maanden in de greep houden met complottheorieën, moeten per direct stoppen met het verspreiden daarvan. Dat heeft de rechtbank vrijdag bepaald.
De gemeente Bodegraven-Reeuwijk spande een kort geding aan tegen de mannen omdat de complottheorieën die ze verspreidden over 'een elite die kinderen vermoordt' al maanden tot onrust leiden.
Aan het begin van dit jaar kwamen tientallen mensen naar begraafplaats Vredehof om bloemen en protestborden op kindergraven achter te laten. De sympathisanten denken dat de overleden kinderen zijn vermoord door een satanisch pedonetwerk dat afkomstig is uit het dorp.

Verhalen verwijderen

Volgens de rechtbank is er 'geen enkel objectief bewijs' voor deze theorieën. De rechter heeft bepaald dat de drie mannen per direct moeten stoppen met hun acties en worden verplicht om alle gepubliceerde verhalen van het internet te verwijderen. Als zij dat niet doen, moeten de mannen dwangsommen betalen en kunnen ze uiteindelijk een gevangenisstraf krijgen.
'Het belang van de gemeente en haar inwoners om gevrijwaard te blijven van ongefundeerde verdachtmakingen weegt in dit geval zwaarder dan de vrijheid van meningsuiting van de drie mannen', luidt het oordeel.

'Beschadigd en geïntimideerd'

'Tientallen mensen voelen zich beschadigd en geïntimideerd', bepleitte de advocaat van de gemeente twee weken geleden tijdens de zitting. Daarnaast krijgt burgemeester Christiaan van der Kamp doodsbedreigingen, moet een gepensioneerde huisarts zijn huis beveiligen en geldt sinds maart voor de begraafplaats een noodverordening.
De gemeente Bodegraven-Reeuwijk heeft besloten na het weekend met een reactie te komen op de uitspraak. De gemeente zegt dit weekend de tijd te nemen om het vonnis 'grondig te bestuderen'.