Twee mannen aangehouden voor stelen van minstens 24 auto's

In deze loods trof het rechercheteam de gestolen voertuigen aan
In deze loods trof het rechercheteam de gestolen voertuigen aan © Politie
REGIO - Een 28-jarige Hagenaar en een 22-jarige man uit Monster zijn aangehouden omdat ze ervan worden verdacht meerdere auto's te hebben gestolen. In een onderzoek naar autodiefstallen in de omgeving van Leiden heeft de politie inmiddels ruim 24 autodiefstallen aan de organisatie waar de twee deel van uitmaken, kunnen linken.
Half mei werden er 12 gestolen auto's gevonden in een loods. Veel van deze voertuigen waren gestript. Na deze vondst werd de 28-jarige man uit Den haag in mei aangehouden in zijn woning, hij zit sindsdien vast.
Na de aanhouding werden blanco autosleutels gevonden. Ook werd er apparatuur om auto's en autosleutels uit te lezen in beslag genomen. Op 30 juni werd de 22-jarige man uit Monster in zijn woning aangehouden als tweede verdachte, maakte de politie vrijdag bekend. Ook hij zit nog steeds vast.

Opvallende werkwijze

Het onderzoek leverde waardevolle informatie op over de werkwijze van de verdachten, meldt de politie. Ze gingen secuur te werk. Eerst werden de voertuigen 'uitgelezen' waarna er een nieuwe sleutel werd geknipt door een machine. Vervolgens kon de auto makkelijk worden gestolen. Daarna werden de voertuigen een week verstopt op verschillende locaties en voorzien van een vals kenteken, om vervolgens te worden verplaatst naar een loods in het midden van het land.
De gestolen voertuigen werden gestript
De gestolen voertuigen werden gestript © Politie
Uit het onderzoek is gebleken dat er wekelijks twee à drie voertuigen werden gestolen in onder andere Leiden, Leiderdorp, Voorschoten, Delft, Den Hoorn, Reeuwijk, Oude Wetering, Zoeterwoude, en Pijnacker. Er kunnen inmiddels 24 voertuigen aan dit onderzoek worden gelinkt. Naar verwachting kunnen er nog 10 tot 15 auto's aan deze lijst worden toegevoegd.