Bodegraven blij met uitspraak rechter over complotdenkers: 'Zulke balletjes'

Bloemen met activistische tekst bij een graf op de begraafplaats
Bloemen met activistische tekst bij een graf op de begraafplaats © Omroep West
BODEGRAVEN - De opluchting is groot in Bodegraven, nu vrijdag de rechter in een kort geding heeft besloten dat complotdenkers moeten stoppen met hun onterechte beschuldigingen over kinderen die door pedofielen zouden zijn vermoord. 'Dit is iemand heel diep kwetsen en dat mag niet in dit land.'
'Ik vind het een stel doemdenkers, zúlke balletjes', zegt een van oorsprong Leidschendamse over de drie mannen die al maanden voor onrust zorgen in het dorp. De sympathisanten beweren ten onrechte dat op Vredehof begraven kinderen zijn vermoord door een satanisch pedonetwerk. Op de begraafplaats zijn begin dit jaar bloemen en protestborden achtergelaten bij de kindergraven.
De complotdenkers moeten van de rechter per direct stoppen met hun acties en alle gepubliceerde verhalen van het internet verwijderen. Volgens de rechtbank ontbreekt elke vorm van objectief bewijs voor de aantijgingen. 'Ik vind het triest dat mensen op zo'n manier proberen om anderen gek te maken', meent de vrouw.

Legitimeren om naar overleden man te kunnen

Twee andere vrouwen, die 'bijna buren' van elkaar zijn, zijn ook uitgesproken: 'Het is een goede uitspraak.' De echtgenoot van één van hen ligt begraven op Vredehof. 'Ik vond het heel erg dat ik me moest legitimeren om er naartoe te kunnen', zegt ze, refererend aan beveiligers die door de gemeente Bodegraven-Reeuwijk werden ingezet bij de ingang van de begraafplaats.
Complotdenkers op de vingers getikt: 'Heel goed, het zijn zulke balletjes'
'Ik kan er niet met mijn verstand bij dat mensen zulke dingen doen. Vooral voor nabestaanden die hun geliefden daar hebben liggen vind ik het vreselijk', reageert een man op zijn beurt. Of, is dit vrijheid van meningsuiting? 'Ook vrijheid van meningsuiting heeft grenzen’, stelt hij. ‘Ieder weldenkend mens begrijpt dat dit een grens is die veel te ver is overschreden. Dit kan niet.'

'Door tot het gaatje'

Als de drie mannen niet stoppen, moeten zij dwangsommen betalen. En als ze dat niet doen, dan hangt hen een gevangenisstraf boven het hoofd kondigde de rechter aan. Maar, stoppen ze ook echt?
De voormalig Leidschendamse zegt één van de drie complotdenkers al van jongs af aan te kennen. Zij is ervan overtuigd dat de onrust niet voorbij zal zijn. 'Hij gaat door tot het gaatje', voorspelt ze.