Delftse freerunner Noa (16) jongste deelnemer WK in Griekenland

DELFT - De Delftse Noa Diorgina Man (16) is als jongste deelneemster ooit geplaatst voor de finale van Red Bull Art of Motion in Griekenland, het officieuze wereldkampioenschap voor freerunners. 'Ik wil dit echt al vanaf het moment dat ik begon met freerunning. Dit is gewoon een droom van zoveel freerunners om hieraan mee te doen. Omdat dit gewoon echt een hele gave wedstrijd is', vertelt Noa enthousiast.
Rennen, salto's maken of een flip uitvoeren, Noa draait haar hand er niet voor om. Sinds haar zevende doet de Delftse aan freerunning. In 2018 werd ze Nederlands Kampioen en won ze zilver bij de World Cup Freerunnen in Zweden. Door de coronamaatregelen kon Noa het afgelopen jaar niet op haar vaste plek trainen. Ze vond een uitdagende andere locatie: het kunstwerk Salami voor de aula van de TU Delft.
Voor de wedstrijd moest ze een filmpje insturen met haar beste runs. Er werd op vier punten gelet. 'Op stijl en op uitvoering, land je bijvoorbeeld met je salto op je knieën of op je voeten', legt ze uit. Verder kijkt de jury naar flow. 'Dus ga je na een salto gelijk door in de run, of stop je na de salto.' Het laatste onderdeel is creativiteit. 'Bedenk je nog op een creatieve manier wat je gaat doen. Of doe je iets wat iedereen doet op die wedstrijd.'

Hele goede dubbele salto

Noa liet in haar video verschillende runs zien die ze bij de Salami had gedaan. Het resultaat van lang en hard trainen. 'Ik ben ook erg trots, want ik had twee hele goede dubbele salto's in mijn video en niet gewoon los van elkaar. Heel veel deelnemers kunnen een dubbele salto en die doen ze los, maar ik probeer ze echt in een run te doen', legt Noa uit. Ook de jury was onder de indruk. Noa werd meteen voor de finaledag geplaatst, andere deelnemers moeten in Griekenland nog voorrondes doen.
De wedstrijden in Griekenland zijn op een boot. 'En dat is nog nooit gedaan', vertelt ze opgetogen. 'Het is echt supergaaf en ik denk ook dat het een zieke wedstrijd wordt. Vooral de nieuwe generatie doet mee. Dus dat is echt heel erg tof. De freerunners onder elkaar vormen ook een leuke community, iedereen is er voor elkaar. Als iemand gewoon een hele zieke trick doet, staat iedereen op om te juichen.'

'Let's go, we gaan het gewoon doen'

De wedstrijd is zaterdag in Piraeus, Griekenland. 'Je komt er en je mag een run bedenken. Je moet gewoon laten zien wat je kan. Voordat de wedstrijd begint, sta je daar en doe je de run nog een keer in je hoofd. Dus een laatste keer alles doornemen. En dan denk je zo van: let's go, we gaan het gewoon doen', zegt ze vastberaden.