Celstraf voor man die burgemeester Bodegraven en RIVM-baas bedreigde

Burgemeester Christiaan van der Kamp van Bodegraven-Reeuwijk
Burgemeester Christiaan van der Kamp van Bodegraven-Reeuwijk © Omroep West
BODEGRAVEN-REEUWIJK - Een 34-jarige man uit Enschede is veroordeeld tot zes maanden cel waarvan drie voorwaardelijk voor het bedreigen van burgemeester Christiaan van der Kamp (CDA) van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk en RIVM-bestuurder Jaap van Dissel. De man, Dennis B., had opgeroepen om bakstenen bij hen door de ruit te gooien.
Hij deed dat in een groepschat waarvan hij beheerder was op berichtendienst Telegram. De verdachte plaatste in de chat foto's van Van Dissel met de teksten 'Ik ben morgen jarig' en 'Ik wil graag bakstenen voor mijn verjaardag'.
Ook van burgemeester Van der Kamp plaatste hij een foto, met de teksten: 'Wil graag bezoek of bloemen, bakstenen zijn ook goed' en 'Gooi die bakstenen maar door het voorraam'. Hij deelde in beide gevallen ook adressen.

'Ernstig bedreigd'

Beide slachtoffers voelden zich ernstig bedreigd door de oproepen, nog eens extra omdat deze anoniem werden gedaan en aan een grote groep mensen waren gericht. De RIVM-directeur verklaarde volgens het OM dat er ook daadwerkelijk mensen naar zijn woning waren gekomen. De burgemeester van Bodegraven voelde zich genoodzaakt tot extra bewaking en het installeren van een camerasysteem.
Het Openbaar Ministerie eiste zeven maanden cel waarvan drie voorwaardelijk. De politierechter deed meteen uitspraak. De verdachte werd veroordeeld tot zes maanden cel waarvan drie voorwaardelijk.