Van seriemoordenaar tot verboden wapenhandel, in deze zaken beet Peter R. de Vries zich vast

Peter R. de Vries in zijn studio in 2002
Peter R. de Vries in zijn studio in 2002 © ANP Kippa
REGIO - Het nieuws van de moordaanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries laat veel mensen niet onberoerd. Dinsdagavond raakte hij zwaargewond toen hij in Amsterdam onder vuur werd genomen. Voor sommigen was en is hij meer dan alleen maar journalist, omdat hij zich in tientallen jaren misdaadverslaggeving vastbeet in veel ingrijpende verhalen.
Zijn motto is altijd: 'Als je lang genoeg aan de boom schudt, valt er vanzelf iets uit.' Dat deed hij onder meer rond de mysterieuze verdwijning van Natalee Holloway en in de zaak-Nicky Verstappen. Maar ook in de zaken hieronder, die zich onze regio afspeelden, bleef hij aan de boom schudden.

Anneke van der Stap

Eén van de grotere zaken waar De Vries zich vol op stortte, is de moord op Anneke van der Stap uit Rijswijk. De 22-jarige studente verdween in juli 2005 toen ze vanuit Enschede met de trein naar huis ging. Daar kwam ze nooit meer aan. Het lichaam van Anneke werd ruim een week later teruggevonden langs het Jaagpad in Rijswijk, amper twee kilometer van haar huis.

Tamara Wolvers

Ook de moord op Tamara Wolvers uit Alphen aan den Rijn hield de misdaadverslaggever bezig. Op 12 juli 2006 verscheen Tamara niet op haar werk. De 28-jarige Alphense werd daarna dood gevonden op de zolder van haar ouderlijk huis. Om haar hoofd zat een plastic zak en er stak een mes in haar borst.
Hoofdverdachte in de zaak was Jacob G., de ex-man van Tamara's tante. Onder meer zijn dna werd op de badjas van de Alphense gevonden. G. werd uiteindelijk door de rechtbank en het gerechtshof in Den Haag vrijgesproken. En ook in cassatie werd besloten dat de vrijspraak definitief was.

Seriemoordenaar Koos H.

Ook bijzondere undercoveroperaties maakten Peter R. de Vries bekend. Zo liet hij een oude jeugdvriend van de veroordeelde kindermoordenaar Koos H. uit Den Haag infiltreren en opnames maken in de zwaarbeveiligde inrichting in Vught.
H. werd in de jaren tachtig veroordeeld tot levenslang voor het ontvoeren, misbruiken en vermoorden van drie meisjes: Emy den Boer, Tialda Visser en Edith Post. H. ontkende er altijd iets mee te maken te hebben gehad. Maar tegen zijn jeugdvriend deed hij wel bekentenissen, terwijl de verborgen camera alles opnam.

Rose Sulaiman

De dood van de Maleisische Rose Sulaiman was ook zo'n zaak waarin Peter R. de Vries zich vastbeet. Verdachte in de zaak was Bert den D. uit Benthuizen. Hij werd ervan beschuldigd dat hij in 2007 betrokken was geweest bij de verdwijning van zijn vrouw Rose in Thailand. De twee woonden daar met hun zoontje.
Het lichaam van de vrouw werd een jaar later gevonden in een beerput naast het huis waar het stel woonde. Bert den D. was op dat moment al naar Nederland vertrokken. Hij werd in 2016 in Benthuizen aangehouden. Drie jaar later sprak de rechtbank hem vrij van betrokkenheid bij de dood van zijn vrouw. Den D. ontkent ook maar iets met de zaak te maken te hebben.

Wapenhandelaar Koen B.

De Vries kon ook niet rekenen op een warm welkom van wapenhandelaar Koen B. uit Gouda. Met verborgen camera's lokte hij hem in 2011 in de val. Op een parkeerplaats langs de A12 wilde B. een grote hoeveelheid verboden wapens slijten.
Wat hij op dat moment niet wist: het team van Peter R. de Vries zat achter de actie. Koen B. werd daarna gearresteerd en veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar.
Koen B. werd op een parkeerplaats langs de A12 aangehouden
Koen B. werd op een parkeerplaats langs de A12 aangehouden © Peter R. de Vries
In zijn carrière maakte de misdaadverslaggever ook uitzendingen over de moord op de in 1989 vermoorde Wilma Bres in Delft, de pedofiele zeilinstructeur Bas R. uit Leiden en de dood van vastgoedhandelaar Victor 't Hooft in Den Haag.