Huizenaanbod neemt nog verder af, prijzen spectaculair gestegen

Makelaar plaatst een 'Te Koop-bord' in Den Haag
Makelaar plaatst een 'Te Koop-bord' in Den Haag © ANP
REGIO - In lijn met de landelijke daling is ook het regionale woningaanbod nog verder gekrompen. Dat blijkt uit kwartaalcijfers die de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) donderdag heeft gepresenteerd. De verder toegenomen schaarste in combinatie met een oplopend aantal overbiedingen leidden tot fors gestegen huizenprijzen.
De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning steeg in het afgelopen kwartaal naar 410.000 euro. Ten opzichte van een jaar geleden is dat een verhoging van bijna twintig procent en daarmee de grootste stijging sinds de metingen in 1995 zijn gestart.
78 procent van de woningen werd boven de vraagprijs verkocht. Gemiddeld genomen betaalde de koper 8,2 procent meer dan aanvankelijk werd gevraagd. Daarnaast duurt het nu gemiddeld 24 dagen voordat een woning wordt verkocht en dat is de kortste periode ooit.

Bollenstreek en Gouda vallen op

Opvallend is de enorme afname van het woningaanbod in de Bollenstreek. In vergelijking met een jaar geleden kromp het aantal te koop staande huizen daar van 368 naar 137, een daling van bijna 63 procent. Ook in Leiden (57,2 procent) en Alphen aan den Rijn (53 procent) is het woningaanbod meer dan gehalveerd. Daarna volgen Gouda (49,1 procent), Den Haag (44,5 procent), Westland (43,4 procent) en Delft (41,6 procent).
Wat verder opvalt, zijn de sterk gestegen huizenprijzen in Gouda. Daar betaal je gemiddeld 388.000 euro voor een woning, wat neerkomt op een verhoging van ruim 22 procent in vergelijking met vorig jaar. In de Bollenstreek (21,9 procent), Den Haag (20,6 procent) en Delft (20,3 procent) stegen de prijzen eveneens met meer dan twintig procent. Leiden (19,9%), Alphen (18,7 procent) en Westland (15,9 procent) bleven daar net onder.

'Gekte alom op woningmarkt'

NVM-voorzitter Onno Hoes laat in een verklaring weten dat de gepresenteerde cijfers opnieuw eerdere uitkomsten overtreffen. 'Het aanbod droogt nog steeds verder op en kopers doen er werkelijk alles aan om een woning te kunnen bemachtigen. Op de woningmarkt is het gekte alom en zolang de politieke agenda niet aansluit op de realiteit, blijft de markt zo krap als hij nu is. De fear of missing out is heel groot.'
NVM-voorzitter Onno Hoes licht de verkoopcijfers toe
NVM-voorzitter Onno Hoes licht de verkoopcijfers toe © ANP
'Kopers willen eerst kunnen kopen voordat ze hun eigen huis durven verkopen', vervolgt Hoes. Hij roept de lokale, regionale en landelijke overheid op de regie te pakken op de vastgoedmarkt. 'Dan groeien we hopelijk de komende jaren weer door naar een stabiele markt waarbij onze makelaars hun klanten tevreden kunnen stellen en de erkenning krijgen die bij hun vakmanschap hoort.'

LEES OOK: