Celstraf geëist tegen Griekse ouders voor ontvoering kind

© ANP
DEN HAAG - Twee Griekse ouders die hun 12-jarig kind begin dit jaar vanuit Den Haag zouden hebben ontvoerd naar het buitenland, hebben een celstraf van twee maanden tegen zich horen eisen. De vader (46) en moeder (44) verklaarden donderdag bij de Haagse rechtbank dat ze hun kind 'mee naar huis' wilden nemen. Het was ze ontgaan dat ze inmiddels uit de ouderlijke macht waren ontzet en ze niets meer te zeggen hadden over hun dochter.
De politie trof het meisje op 8 februari midden op straat aan. Ze was weggelopen nadat haar vader haar had geslagen, vertelde ze. Agenten namen een kijkje in het ouderlijk huis en troffen een zorgelijke situatie aan. Het bleek dat het meisje op 12-jarige leeftijd nog steeds niet zindelijk was en zichzelf bevuilde. Een interventieteam plaatste het kind uit huis. Het meisje kwam terecht in een instelling.
Daar bleef ze niet lang, ze vluchtte zelf uit de instelling. Een week later besloten de ouders met het kind de benen te nemen. Ze reden naar Duitsland en verder. In Roemenië werden ze aangehouden voor internationale kindontvoering. De moeder zei op de zitting dat ze niet anders kon. 'Wat moest ik doen? Mijn kind dreigde zelfmoord te plegen als ze terug moest naar de instelling.' De vader verklaarde dat ze allebei niet wisten dat ze uit de ouderlijke macht waren gezet.

Onvoorwaardelijke celstraf

'Houd op met verstoppetje spelen', reageerde de officier van justitie. Volgens de aanklager wisten de ouders dondersgoed dat ze geen zeggenschap meer hadden over hun kind. De moeder belde volgens hem haast dagelijks met haar advocaat hierover.
De officier van justitie eiste tegen de ouders een onvoorwaardelijke celstraf van 61 dagen. Volgens hem matst hij de ouders daarmee. Normaal eist het Openbaar Ministerie bij een kindontvoering minstens een half jaar cel. De twee maanden cel hebben de vader en moeder inmiddels al in voorarrest uitgezeten. De vader zou bovendien een werkstraf van tachtig uur moeten krijgen, omdat hij zijn dochter had geslagen.

Griekse kennis

Tegen een Griekse kennis (30) van de ouders, die ook in Den Haag woonde, eiste de aanklager een onvoorwaardelijke celstraf van een maand, die de vrouw ook al in voorarrest heeft uitgezeten. Ze zou de vader en moeder behulpzaam zijn geweest bij de ontvoering. 'Ik heb met die hele toestand niets te maken', zei de vrouw.
De uitspraak is over twee weken.