'Dag Binnenhof': Met zwaar gemoed nemen Kamerleden en medewerkers afscheid

© ANP
DEN HAAG - Het is voor zeker vijfenhalf jaar over en uit met de vergaderingen van de Tweede Kamer op het Binnenhof. Het complex wordt grondig gerenoveerd en daarom moeten alle 'Kamerbewoners' tijdelijk naar een andere werkplek. De Tweede Kamer verhuist naar het voormalige ministerie van Buitenlandse Zaken, naast het Centraal Station. Donderdag was de laatste vergaderdag van de Kamer. Fleur Agema (PVV): 'Dag Binnenhof, het ga je goed'.
De tijdelijke verhuizing vervult veel Kamerleden, oud-Kamerleden, medewerkers en ambtenaren met nostalgische gevoelens. Het historische hart van Den Haag is sterk verouderd en moet flink worden aangepakt. Na verhitte discussies heeft de Kamer ervoor gekozen om de renovatie niet in delen uit te voeren, maar in een keer. Daardoor gaan de werkzaamheden sneller en hoeft het Binnenhof minder lang op slot.
Donderdag was voorlopig de laatste dag dat de Tweede Kamer vergaderde op het Binnenhof. Na de zomervakantie nemen de Kamerleden hun intrek in het voormalig ministerie van Buitenlandse Zaken aan de Bezuidenhoutseweg. Fleur Agema van de PVV plaatste op twitter een video waarin ze laat zien hoe ze afgelopen nacht om drie uur het licht uit deed op de fractiekamer.

Historische hart

Niet alleen Kamerleden. ook medewerkers gaan het werken in de historische panden missen. Woordvoerder van de SGP-fractie Menno de Bruyne treurt om de verhuizing. 'Dit gebouw zit vol met geschiedenis en dat gaan we achter ons laten', zegt hij. 'Dat doet pijn.'
SGP-woordvoerder Menno de Bruyne treurt om het afscheid van het Binnenhof
Farid Azarkan van Denk publiceerde een video van de laatste woorden in de plenaire zaal.

Terug in de tijd

Voormalig Kamervoorzitter Frans Weisglas ging voor de gelegenheid terug in de tijd en herinnerde zijn volgers op twitter eraan dat hij in 1982 begon in de oude zaal van de Kamer.
Peter Valster (VVD) uit Westland is nog maar net Kamerlid en moet nu alweer zijn spullen inpakken en vertrekken naar de Bezuidenhoutseweg. Hij gaf een digitale rondleiding door en over het Binnenhof.
In de week van 19 juli zendt Omroep West de zomerserie 'Bye, bye Binnenhof' uit. Daarin volgen we vertrekkende Kamerleden en medewerkers en we belichten de gevolgen voor de sluiting van het Binnenhof voor de stad Den Haag.