Gel en folie zorgen voor waterdichte bodem bij aanleg nieuwe N206: 'Een heel groot project'

De Tjalmaweg (N206)
De Tjalmaweg (N206) © Omroep West
KATWIJK - De werkzaamheden aan de Tjalmaweg (N206) tussen Katwijk en Leiden zijn in volle gang. De weg is onderdeel van de Rijnlandroute en wordt verbreed van twee keer één naar twee keer twee rijstroken.
De werkzaamheden aan de Tjalmaweg gaan ongeveer anderhalf jaar duren en dat is best een uitdaging omdat de weg veel gebruikt wordt. 'Het is voor ons een heel groot project', zegt uitvoerder Martin Jager. 'Omdat de weg deels wordt verdiept komt hier een enorme kuip te liggen. Daar is geen ruimte bij voor de huidige N206, dus die zal verdwijnen.'
Om de bouwkuip waterdicht te maken, wordt een bijzondere methode gebruikt, die in de video wordt uitgelegd:
Verdiepen Tjalmaweg (N206) tussen Leiden en Katwijk bijna van start
Daarom is er direct naast de huidige N206 een tijdelijke weg aangelegd. Die moet zorgen voor een goede doorstroming van het verkeer. Hiervoor is stil asfalt gebruikt om gebruiksoverlast voor de bewoners in de directe omgeving te beperken. Ook worden er geluidsschermen geplaatst en wordt de maximumsnelheid verlaagd van tachtig naar vijftig kilometer per uur.

Viaduct wordt gesloopt

Verder moet het viaduct dat over de Tjalmaweg ligt, worden gesloopt om de bouwkuip te kunnen aanleggen. Omdat dit viaduct veel wordt gebruikt door fietsers en voetgangers, wordt er een tijdelijke voetgangersbrug geplaatst. Als de werkzaamheden volgens planning verlopen, wordt de tijdelijke N206 op 1 augustus in gebruik genomen. Daarna wordt begonnen met de verdiepte ligging van de Tjalmaweg.
De Rijnlandroute is een nieuwe wegverbinding van Katwijk, via de A44, naar de A4 bij Leiden. Elk kwartaal brengt Omroep West in beeld wat er bij de aanleg van zo'n groot project komt kijken. Zaterdag om 17.00 uur zie je aflevering 7 van de RijnlandRoute op TV West.