Bewoners Den Haag Zuidwest krijgen onafhankelijk advies bij sloopplannen

De Meppelweg in Den Haag Zuidwest
De Meppelweg in Den Haag Zuidwest © Omroep West
DEN HAAG - Het Haagse stadsbestuur en woningcorporatie Staedion willen een onafhankelijke deskundige aanstellen die bewoners bijstaat die te maken krijgen met de grootschalige sloopplannen in Den Haag Zuidwest. De deskundige beoordeelt of bewoners die moeten verhuizen goed worden begeleid en een passende woning terugkrijgen.
In de wijken Dreven, Zichten en Gaarden in Zuidwest worden de komende jaren ongeveer tweeduizend woningen gesloopt. Hiervoor komen nieuwe woningen terug. Reden is dat veel huizen in slechte staat verkeren en renovatie niet rendabel zou zijn. Daarnaast bouwen de gemeente en Staedion samen met ontwikkelaar Heijmans in deze wijken 3500 extra huur- en koopwoningen. In totaal komen er dus 5500 nieuwe woningen in Zuidwest.
Wethouder Martijn Balster (PvdA) belooft dat elke bewoner die zijn of haar huis uit moet een betaalbare woning terugkrijgt in de eigen wijk. 'Iedereen heeft een terugkeergarantie en we bouwen voor elke portemonnee', zegt hij. Maar sommige bewoners maken zich desondanks zorgen over hun nieuwe woning en over de vraag of buren wel bij elkaar kunnen blijven wonen. Daarom komt er een onafhankelijke deskundige die bewoners ondersteunt.

Passende woning

'Het college en Staedion hechten er aan dat elke bewoner passend kan terugkeren', schrijft wethouder Balster vrijdag aan de gemeenteraad. 'Mocht hierover bij bewoners onverhoopt toch onduidelijkheid bestaan, moet het voor bewoners mogelijk zijn een onafhankelijke partij in te schakelen.'
Deze onafhankelijke deskundige ziet toe op de vragen en klachten van de bewoners, op de wijze waarop zij worden begeleid en op de toewijzingsregels van de gemeente. Balster: 'Bewoners kunnen hier terecht met vragen over het passend toewijzen van woningen. Uitgangspunt daarbij is het principe van passend toewijzen (terugkeergarantie) en behoud van de sociale samenhang in de buurten. Het oordeel van deze onafhankelijke deskundige in geval van een geschil, is bindend', stelt de wethouder.