Uitgaansleven voor ruim een maand aan banden, meteen laatste avond voor eerste festival in regio

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © pxhere
REGIO - De horeca moet vanaf zaterdag dagelijks weer om 0.00 uur de deuren sluiten. Dat is een van de maatregelen die het kabinet treft om het toenemende aantal coronabesmettingen, met name onder jongeren, terug te dringen. Demissionair premier Mark Rutte (VVD) en coronaminister Hugo de Jonge (CDA) hebben dat vrijdagavond bekendgemaakt op een ingelaste persconferentie.
Nachtclubs en discotheken moeten helemaal dicht blijven van de regering. Binnen- en buitenevenementen mogen alleen onder strikte voorwaarden doorgaan. Zo moeten bezoekers plaatsnemen op een stoel en moet er overal afstand worden gehouden. Op binnenlocaties mogen maximaal 500 mensen aanwezig zijn, in de openlucht 1000. De maatregelen gaan zaterdag om 06.00 uur in en blijven vooralsnog van kracht tot 14 augustus.
Het testen voor toegang blijft vooralsnog wel van kracht. Eerder werd nog overwogen daar vrijwel mee te stoppen, mede omdat het controlesysteem verre van waterdicht bleek. Testuitslagen zijn in plaats van 40 uur, nog maar 24 uur geldig. Toegangsbewijzen gaan alleen nog voor evenementen gelden en niet meer voor horeca

'Niet leuk, wel noodzakelijk'

'Er is een wolk voor de zon geschoven', zei Rutte. 'De besmettingscijfers stijgen, voornamelijk door de Deltavariant, erg hard. Er is sprake van een verzevenvoudiging van het aantal besmettingen ten opzichte van vorige week. Als we niets doen, loopt het verder op. We moeten de snelle verspreiding van het virus afremmen.'
Rutte noemde de maatregelen 'niet leuk, wel noodzakelijk'. 'Ik snap dat het nieuws van vanavond een enorme teleurstelling is voor de getroffen sectoren. De steunpakketten bewegen mee', verzekerde de demissionair premier die veel besmettingen lieerde aan feestjes thuis en discotheken en clubs.

Eerste festival is op dit moment aan de gang

In Alphen heeft dit weekend het eerste festival in de regio plaats. Door deze maatregelen kan het openluchtfestijn op vrijdagavond wel doorgaan, maar de festiviteiten op zaterdagmiddag en -nacht zeer waarschijnlijk niet.
Meteen laatste avond voor eerste festival in regio
In Alphen aan den Rijn besloten discotheken Bar Amsterdam en Schatjes op eigen initiatief al om niet meer open te gaan. De twee uitgaansgelegenheden zeiden het niet langer verantwoord te vinden om open te gaan vanwege de huidige besmettingscijfers. Ook restaurant Maggie Blue, aan de andere kant van het Alphense centrum, koos ervoor om vijf dagen dicht te blijven omdat een aantal besmettingen te herleiden is naar hun borrelavonden. In Leiden besloten meerder horecagelegenheden ook al om de deuren uit voorzorg te sluiten.
'Houd feestjes klein en beheersbaar', adviseerde Rutte over feestjes thuis of bij de buren. Ook bracht hij de basisregels als afstand houden en vaak handen wassen weer onder de aandacht.

Alle maatregelen op een rij

Vanaf zaterdag 10 juli, 06.00 uur, tot en met 13 augustus gelden de volgende maatregelen:
  • Voor horeca geldt dat deze open is, mits iedereen een vaste zitplaats heeft en op anderhalve meter afstand van elkaar zit.
  • Alle horeca sluit dagelijks om middernacht tot 6 uur ‘s ochtends. Entertainment, zoals live optredens en harde muziek, is verboden.
  • Discotheken en nachtclubs sluiten opnieuw hun deuren.
  • Voor de horeca gaat het systeem van het coronatoegangsbewijs waarmee een uitzondering op de anderhalvemeterregel mogelijk was, dus op pauze tot en met 13 augustus.
  • Evenementen, culturele locaties en publiek bij professionele sportwedstrijden en sport- en jeugdactiviteitenzijn toegankelijk mits iedereen een vaste zitplaats heeft en op anderhalve meter afstand van elkaar zit.
  • Bij gebruik van het coronatoegangsbewijs (testen voor toegang) kan op deze locaties extra publiek aanwezig zijn. Iedereen heeft dan een zitplaats en er geldt een beperking van de beschikbare ruimte: : maximaal twee derde van de capaciteit mag worden gebruikt.
  • Een toegangstest voor een coronatoegangsbewijs is per dinsdag 13 juli 24 uur geldig. Dit was 40 uur.
  • Evenementen duren maximaal 24 uur.
  • Voor doorstroomlocaties, zoals winkels, musea of kermissen, verandert er niks. Zij mogen 1 bezoeker per 5 m2 ontvangen.