Renovatie Binnenhof blijkt weer miljoenen euro's duurder dan eerst geraamd

Het Binnenhof
Het Binnenhof © ANP
DEN HAAG - De renovatie van het Binnenhof blijkt wederom veel meer geld te kosten dan eerder werd gedacht. Oorspronkelijk werd 475 miljoen euro geraamd voor de verbouwing, nu gaat de renovatie zo'n 718 miljoen euro kosten. Daarmee valt de renovatie ruim 50 procent duurder uit. Vorig jaar werd de eerste raming al bijgesteld naar 562 miljoen euro.
Demissionair staatssecretaris Raymond Knops schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat het project duurder uitvalt door veiligheidsmaatregelen die eerder niet voorzien waren. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid heeft een dreigingsanalyse gemaakt, waarna een extra bedrag van 127 miljoen euro voor beveiliging nodig blijkt. Ook moet er 13,9 miljoen euro extra uitgetrokken worden voor duurzaamheidsplannen.
In 2015 ging de Kamer akkoord met een 'sobere en doelmatige' verbouwing van de gebouwen aan het Binnenhof. Dat uitgangspunt staat nog steeds, schrijft Knops. Afgezien van de punten veiligheid en duurzaamheid mag het project alleen duurder uitvallen wegens 'onvoorziene technische uitvoeringsrisico's', of door hogere bouwkosten vanwege schaarste op de markt.

Laatste dag Binnenhof voor verbouwing

Donderdag vergaderde de Tweede Kamer voor het laatst in het Tweede Kamergebouw. De komende 5,5 jaar werken de parlementariërs in het tijdelijke onderkomen, het voormalig ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag.
De tijdelijke verhuizing vervult veel Kamerleden, oud-Kamerleden, medewerkers en ambtenaren met nostalgische gevoelens. Het historische hart van Den Haag is sterk verouderd en moet flink worden aangepakt. Na verhitte discussies heeft de Kamer ervoor gekozen om de renovatie niet in delen uit te voeren, maar in een keer. Daardoor gaan de werkzaamheden sneller en hoeft het Binnenhof minder lang op slot.