Plastic PeukMeuk Leiden: duizenden sigarettenpeuken uit gracht gevist

Vrijwilligers verzamelen de sigarettenpeuken
Vrijwilligers verzamelen de sigarettenpeuken © Sleutelstad
LEIDEN - Plastic Spotters hebben zaterdag duizenden sigarettenpeuken uit de Leidse grachten gevist. Ook langs het water werd druk geraapt door een team van vrijwilligers. Met kano’s en SUP’s gingen ze het water op, meldt mediapartner Sleutelstad.
Onder leiding van plastic spotter Liselotte Rambonnet werd speciaal op filters van sigaretten gelet. Die vergaan slecht en blijven lang in het milieu aanwezig. De Leidse actie stond niet op zichzelf. Ook gingen vrijwilligers op jacht naar achteloos weggegooide peuken in Delft, Den Haag, Katwijk, Nootdorp, Noordwijk, Pijnacker, Teylingen, Voorburg en Wassenaar. In drie uur tijd zijn in het hele land 560.000 peuken opgeruimd en geregistreerd, zegt het Plastic Peuken Collectief.
De Leidse Plastic Spotters gaan wekelijks enkele uren het water op met hun vloot van zes tweepersoons kano’s. Inmiddels aangevuld met een groeiend aantal mensen dat met eigen kano of SUP mee gaat op jacht naar zwerfafval. Jos is een van hen: 'Ik ben in januari begonnen in een van de kano’s. Inmiddels heb ik mijn eigen SUP en met een schepnet vis ik van alles uit de grachten. Vandaag bijvoorbeeld minstens vijftig peuken.'