Instellingen

Brand bij kipleverancier Bodegraven 'grotendeels geblust', nablussen duurt nog hele nacht

BODEGRAVEN - De brand bij kipleverancier GroenlandKip aan de Beneluxweg in Bodegraven, die zondag aan het begin van de avond weer oplaaide, is 'grotendeels geblust'. Dat laat de brandweer weten. Er moest een zogenoemde crashtender van Rotterdam The Hague Airport ingezet worden om de vlammen de kop in te drukken. 'We maken nu een plan voor het verdere nablussen en de overdracht van het pand naar de eigenaar.'
De brandweer dacht de brand aan het einde van de middag al onder controle te hebben, maar tijdens sloop- en nabluswerkzaamheden laaide het vuur toch weer op. 'In het pand zijn veel koelcellen en kleine ruimtes die stuk voor stuk worden opengebroken en geblust', zegt de brandweer. Het nablussen gaat naar verwachting nog de hele nacht duren.
Tijdens het uitbreken van de brand in het bedrijf, zondagochtend even na 6.00 uur, was er geen personeel aanwezig. Wel was er een bewaker in het pand, maar die kon veilig naar buiten komen. Het gaat om een bedrijfspand van zes aan elkaar gekoppelde loodsen. De brandweer heeft de hele dag geprobeerd om het vuur tegen te houden bij de grens tussen twee loodsen.

Ramen en deuren sluiten

De brand was zo groot dat extra eenheden werden opgeroepen om te helpen bij de bluswerkzaamheden. Er kwam veel rook vrij en op grote afstand was de rookgeur te ruiken. Eerder op de ochtend werd een NL-Alert verstuurd om omwonenden te waarschuwen. Mensen kregen de oproep ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te zetten.
De eerste beelden van de grote brand in Bodegraven
Over de oorzaak van de brand valt nog niets te zeggen, zegt de brandweerwoordvoerder. In het pand waren gasflessen en andere drukhouders aanwezig die explodeerden door de brand. Hierdoor waren knallen te horen in de omgeving.
Meetploegen meten de rookverspreiding. In de buurt van het industrieterrein waar het pand staat, kan er wat verkeershinder zijn doordat er waterslangen over de weg liggen. De brandweer meldt dat bijna alle wegen in de buurt van het industrieterrein hiervoor in gebruik zijn. 'Blijf weg en geef ons de ruimte', is de boodschap.
Brandweerwoordvoerder Annemarie Moeijes vertelt over de inzet en de enorme rookontwikkeling:
Brandweerwoordvoerder in Bodegraven: 'Ik denk dat we hier met 40 tot 60 voertuigen zijn'

Snelheidsbeperkingen op A12 en N11

Op de A12 is enige tijd een snelheidsbeperking geweest vanwege rook die over de snelweg trok. Tegen 14.00 uur is die opgeheven, omdat de rook afnam. Op de N11 moeten automobilisten nog wel vaart minderen.