Coronavirus: 'Prikbus' van GGD volgende week in Katwijk

Vorige maand zette het Rode Kruis een vaccinatiebus in om dak- en thuislozen in te enten met het Janssen-vaccin
Vorige maand zette het Rode Kruis een vaccinatiebus in om dak- en thuislozen in te enten met het Janssen-vaccin © ANP
REGIO - Vanaf dit weekend gelden nieuwe maatregelen om het snel groeiende aantal coronabesmettingen, met name onder jongeren, af te remmen. Demissionair premier Mark Rutte maakte vandaag excuses voor de te snelle versoepelingen die onlangs ingingen. Volg hier al het coronanieuws van maandag 12 juli.

'Prikbus' in Katwijk

De 'prikbus' van de GGD staat volgende week dinsdag, op 20 juli, in Katwijk. Wie 18 jaar of ouder is en zich wil laten vaccineren tegen het coronavirus, kan zonder afspraak langskomen op het Andreasplein in Katwijk. Mensen kunnen zich tussen 10.00 en 18.00 uur laten inenten met Janssen.

Ziekenhuizen voorzien meer drukte door toename coronabesmettingen

Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) verwacht vanaf deze week een grotere bezetting op de intensive cares en verpleegafdelingen, door het toenemende aantal coronagevallen en door het vaker voorkomen van de Delta-variant van het coronavirus.
Volgens het LCPS is er sprake van een trendbreuk sinds vrijdag. Momenteel liggen er in 213 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen, het hoogste aantal sinds 5 juli. Op basis van hun prognoses verwacht het LCPS dat dit aantal nog verder gaat stijgen.

RIVM noteert 8522 positieve coronatesten

Bij het RIVM zijn tot maandagochtend 10.00 uur 8522 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 847 minder dan zondag, maar vijf keermeer dan vorige week maandag. Zaterdag noteerde het RIVM 10.281 nieuwe gevallen, het hoogste aantal sinds 25 december.
Momenteel liggen er in 213 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen. Dat is het hoogste aantal sinds 5 juli, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Sinds zondag zijn er 7 nieuwe coronapatiënten bijgekomen op de afdelingen intensive care en op de verpleegafdelingen. Op die verpleegafdelingen liggen de meeste coronapatiënten sinds 2 juli.

De Jonge: blijf zoveel mogelijk thuis na risicovol contact

Mensen die vorige week 'risicovol contact' hebben gehad wat betreft corona, worden dringend opgeroepen zoveel mogelijk thuis te blijven, weinig mensen te zien en zich te laten testen. Iedereen die bijvoorbeeld een feestje of barbecue heeft gehad of is uitgegaan moet extra opletten, waarschuwt demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid).
Het aantal besmettingen loopt razendsnel op, nadat het kabinet per 26 juni veel coronaregels losliet. Tijdens het uitgaan kon men met een toegangstest een kroeg of nachtclub in zonder afstandsregels, maar dat systeem bleek niet waterdicht. Duizenden jongeren raakten besmet. Velen van hen zijn nog niet volledig gevaccineerd. Het gevaar is nu dat ze anderen aansteken in andere leeftijdsgroepen. De Jonge wil voorkomen dat corona 'door de generaties heen gaat lopen'.
Volgens hem is het testen voor toegang in een gecontroleerde setting uitgeprobeerd, maar in een ongecontroleerde setting toegepast. Ook wordt opnieuw gekeken naar de rol van de besmettelijkere deltavariant van het virus in het toegangstesten. 'De lessen die we moeten trekken zijn: wat is verantwoord om te doen en in welke setting is het wel en niet toepasbaar', aldus De Jonge.
Demissionair premier Mark Rutte zei maandag vooralsnog 'goede hoop' te hebben dat de opnamecijfers in de ziekenhuizen zullen meevallen. Wel erkent hij dat de huidige stijging van het aantal coronagevallen effect zal hebben op de ziekenhuisbezetting.

Excuses van Rutte voor snelle versoepelingen en persconferentie

Demissionair premier Mark Rutte heeft vandaag zijn excuses aangeboden voor de te snelle versoepelingen die vanaf 26 juni ingingen. 'Wat wij dachten wat kon, dat bleek in de praktijk toch niet te kloppen. Daar hebben we een inschattingsfout gemaakt, daar balen we van en excuus daarvoor.'
Ook verontschuldigde hij zich voor de persconferentie van afgelopen vrijdag. Daar kwam veel kritiek op, omdat Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge niet kritisch genoeg naar zichzelf zouden kijken. 'Dat was niet onze beste persconferentie.' Volgens Rutte waren ze in de aanloop ernaartoe te druk met het nadenken over de maatregelen en waren hij en De Jonge daardoor niet goed voorbereid.
Demissionair premier Rutte tijdens een persconferentie
Demissionair premier Rutte tijdens een persconferentie © ANP

Veiligheidsberaad bespreekt nieuwe maatregelen

De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad komen vandaag digitaal bij elkaar om de coronamaatregelen te bespreken. Nu er weer nieuwe beperkingen in het uitgaansleven gelden, zal dat het belangrijkste onderwerp van gesprek zijn. Demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) is ook bij de vergadering.
Het beraad heeft vorige week een uit laten zoeken hoe het in de horeca gaat met de toegangstesten en het gebruik van de CoronaCheck-app. Ze deden dat omdat volgens hen enkele corona-uitbraken niet voldoende waren om het hele beleid weer op de schop te nemen. Het kabinet besloot daarna echter dat het nachtleven voorlopig weer verboden is.
Gemeenten en veiligheidsregio's moeten die aangescherpte maatregelen handhaven. Voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester Hubert Bruls denkt dat dat nog niet zal meevallen. 'De geest is uit de fles en het zal moeilijk zijn om die weer terug te krijgen', zegt hij.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.