Coronavirus: Meer dan 11.000 nieuwe coronagevallen in een dag

REGIO - Het aantal nieuwe besmettingen is de afgelopen week hard gestegen. Zo hard, dat de regio Hollands Midden weer is ingedeeld in de categorie zeer ernstig. In Haaglanden is de situatie ernstig, blijkt uit de nieuwe cijfers van de overheid. Volg het laatste coronanieuws van donderdag 15 juli in dit overzicht.
Geen zorgen bij vakantieparken over code rood voor Nederland
Vakantieparken in Nederland maken zich geen zorgen over de sinds donderdag bekende code rood voor Nederland op de Europese coronakaart. Landal GreenParks, TopParken, Roompot en Center Parcs zeggen allemaal genoeg vraag van Nederlanders zelf te hebben om hun parken te vullen.
Bij Center Parcs gaat het in Nederland om ongeveer 20 procent van de gasten die uit het buitenland komen. Mochten er inreisbeperkingen komen, verwacht de organisatie geen problemen. 'Dat zouden we oplossen door Nederlandse gasten die in bijvoorbeeld Duitsland verblijven uit te ruilen met Duitsers die naar ons land zouden komen', zegt een woordvoerder. Tot een aanzienlijk aantal annuleringen leidde de nieuwe onzekerheid nog niet.
Landal GreenParks ziet ook een grote vraag vanuit Nederlandse klanten voor zijn parken, met name voor lastminutes. Roompot spreekt van een markt 'waarin meer vraag is dan aanbod'. Over het mogelijk wegvallen van Duitse bezoekers zegt een woordvoerder zich dan ook geen zorgen te maken.
'Kort geding ID&T tegen de overheid is voorlopig van de baan'
Het kort geding van ID&T tegen de overheid gaat vrijdagochtend niet door, maar is nog niet definitief van de baan. Dat melden ingewijden aan de site van het AD. De festivalorganisator en initiatiefnemer gaat samen met een dertigtal andere festivals verder in gesprek met de overheid over (compensatie voor) de weer aangescherpte coronamaatregelen.
ID&T wilde via de voorzieningenrechter in Den Haag afdwingen dat evenementen volgens de Fieldlab-voorwaarden moeten kunnen doorgaan. Daarvoor werden eerder dit jaar talrijke experimenten gedaan waarbij met de juiste voorzorgsmaatregelen de 1,5 meter afstand en mondkapjes niet nodig bleken.
Meer dan 11.000 nieuwe coronagevallen in een dag
Het aantal nieuwe coronagevallen loopt verder op. Voor het eerst sinds eerste kerstdag, bijna zeven maanden geleden, zijn in 24 uur tijd meer dan 11.000 positieve tests geregistreerd. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg tussen woensdagochtend en donderdagochtend 11.064 meldingen.
Precies een week geleden waren er iets meer dan 5400 positieve tests.
Reisorganisatie Sunweb vliegt niet meer op Spanje, Portugal en Cyprus
Reisorganisatie Sunweb annuleert alle vakantiereizen naar Spanje, het vasteland van Portugal en Cyprus. Dat doet de organisatie vanwege het aangepaste reisadvies voor de landen.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldde donderdag dat met ingang van vrijdag deze landen van geel naar oranje gaan, wat betekent dat alle niet-noodzakelijke reizen naar die gebieden worden afgeraden. Sunweb gaat alle betreffende reizen tot en met 30 juli omboeken of annuleren.

Ziekenhuisbestuurder niet in paniek om hoge besmettingscijfers
'Het neemt iets toe, maar het is gelukking nog vrij stabiel.' Dat zegt LUMC-bestuurder en ROAZ-voorzitter Martin Schalij over de situatie in de regionale ziekenhuizen. Hij raakt niet in paniek van het oplopende aantal coronabesmettingen door de deltavariant van het virus. Toch is het wel nog even afwachten. 'We zien meestal dat we na een piek van besmettingen een of twee weken later pas de opnames krijgen.'
LUMC-personeel in actie: 'Zelfs in coronatijd krijgen we nul loonsverhoging'
Het personeel van het LUMC houdt donderdagmiddag een korte actie voor een beter cao. Voorlopig is er nog geen nieuw akkoord, waardoor het zorgpersoneel nul procent loonsverhoging krijgt. 'Hoe je dat kan doen, na deze tijd. Belachelijk', zegt ic-verpleegkundige Helen van Rijn. 'Het gaat niet alleen om geld, maar ook waardering en respect.'
De actie vindt om 12.30 uur plaats voor de hoofdingang. De bedoeling is dat zo veel mogelijk medewerkers zich dan buiten verzamelen om mensen bewust te maken van de situatie, legt Van Rijn uit. 'Iedereen heeft het kunnen zien en horen: we hebben een tekort aan verpleegkundigen, we zijn moe en nu bieden ze nul procent. Dat in een tijd met een inflatie van twee procent, dus eigenlijk krijgen we minder. Ik begrijp het echt niet.'
Bij een eerdere actie werd er al een groot standbeeld neergezet bij het LUMC:

Eigenlijk zou er in januari een nieuw cao-akkoord moeten zijn. Het opstappen van het kabinet heeft dat bemoeilijkt. Dat moet nu maar eens afgelopen zijn, aldus het LUMC-personeel. De actie geldt als een laatste waarschuwing. 'We bereiden ons voor op hardere acties', besluit de ic-verpleegkundige.
Prestigeproject ademtest corona loopt uit op fiasco
De corona-ademtestapparaten die in tientallen GGD-teststraten door heel Nederland zouden komen, werken in de praktijk niet naar behoren. De resultaten zijn zelfs zo slecht, dat de GGD’s weigeren de ademtests in gebruik te nemen, blijkt volgens de Volkskrant uit gesprekken met betrokkenen en documenten die in handen van de krant zijn.
'Wij constateren dat de huidige werking van het systeem afwijkt van onze aannames over het systeem bij de start', schrijft koepelorganisatie GGD GHOR in een brief aan het ministerie. Volgens de koepel blijven de resultaten 'ver achter' bij het gewenste resultaat. Ook na 'vele verbeterstappen' lukt het maar niet om bruikbare resultaten uit de test te krijgen.
De blaastest van het Leidse bedrijf Breathomix zou een pijler worden onder het Nederlandse testbeleid. 'Dit is een prachtige Nederlandse innovatie, waar heel de wereld jaloers op is', zei minister Hugo de Jonge in februari nog in de Tweede Kamer. Het ministerie van Volksgezondheid heeft 1800 apparaten besteld, ter waarde van miljoenen tot tientallen miljoenen euro's. De meeste daarvan staan nu ongebruikt in de opslag.
Nederland kleurt roder op coronakaart
Op de kaart van de corona-uitbraak in Europa verandert Nederland donderdag in een rode vlek, omdat het aantal nieuwe gevallen de laatste weken explosief stijgt. Landen kunnen naar aanleiding van de nieuwe kaart van gezondheidsdienst ECDC besluiten om de regels aan te passen. Ze kunnen bijvoorbeeld strenge voorwaarden stellen aan Nederlanders die vakantie willen komen vieren.
De coronakaart wordt wekelijks gemaakt door het ECDC, de Europese evenknie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De organisatie kijkt naar het aantal positieve tests in de afgelopen twee weken en naar het percentage positieve tests. Op de huidige kaart, van vorige week, is Nederland nog grotendeels oranje met hier en daar wat groene gebieden. Dat is te danken aan de coronaluwte die rond 1 juli ten einde kwam.
Die gunstige cijfers van eind juni vallen deze week weg, en worden vervangen door de torenhoge stijging van afgelopen week. Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Groningen worden waarschijnlijk rood, de rest van het land oranje.
Kamer: toegangstesten weer snel mogelijk maken voor evenementen
De Tweede Kamer wil dat Testen voor Toegang zo snel als mogelijk en op een verantwoorde manier weer toegestaan wordt voor evenementen en festivals. Een motie daartoe van VVD, D66 en CDA kreeg woensdagavond brede steun tijdens een ingelast coronadebat in het zomerreces naar aanleiding van het explosief gestegen aantal coronabesmettingen.
Vanwege deze situatie heeft het demissionaire kabinet tot 13 augustus de mogelijkheid van toegangstesten geschrapt voor de horeca en beperkingen ingesteld voor de evenementensector. Daar mogen mensen sinds vorige week alleen zitten en maximaal twee derde van de ruimte mag worden gebruikt. Het testsysteem werkte niet goed en juist op deze plekken zijn veel mensen besmet geraakt in de eerste twee weken na de grootscheepse versoepelingen die waren doorgevoerd per 26 juni.
De drie coalitiepartijen stellen dat de evenementensector behoefte heeft aan perspectief en vraagt het kabinet daarom al vóór 13 augustus duidelijk te maken op welke manier het testsysteem "veilig en verantwoord" kan worden hervat.
Rutte vindt motie BIJ1 over coronastrategie 'onbeschaafd'
Demissionair premier Mark Rutte heeft tegen het einde van het coronadebat in de Tweede Kamer hard uitgehaald naar Kamerlid Sylvana Simons van BIJ1. Zij diende een motie in waarin zij onder meer stelde dat de coronastrategie van het kabinet '30.000 doden tot gevolg heeft gehad'. Rutte noemde dat 'onbeschaamd en onbeschaafd'.
Simons verwijt het kabinet dat het ervoor koos het coronavirus 'gecontroleerd te laten uitrazen' en alleen te sturen op het voorkomen van overbelasting van de intensive care. Zij stelt dat daardoor veel meer mensen dan nodig ziek geworden en dat dit 'de volksgezondheid ernstig heeft geschaad'. De motie werd door geen enkele andere partij gesteund.
Rutte sprak van een 'verschrikkelijke' motie, die hem 'enorm' heeft geraakt. 'Wij kunnen wel tegen een stootje', benadrukt hij. Maar hij wijst erop dat er ook mensen meekijken die 'dag en nacht werken' om de pandemie het hoofd te bieden, en hiermee feitelijk van 'dood door schuld van 30.000 mensen' worden beticht. 'Je kúnt dit niet zo doen', vindt hij.
Coronakaart
Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.