Sander en Maaike zoeken grond om een regeneratieve boerderij te starten

Sander hoopt een eigen kleinschalig boerenbedrijf te starten
Sander hoopt een eigen kleinschalig boerenbedrijf te starten © De Buitenbrigade
REGIO - Een kleinschalige regeneratieve boerderij starten, zonder gebruik van kunstmest, bestrijdingsmiddelen en zware machines. Dat is de droom van Sander en Maaike uit Den Haag. Maar om dat voor elkaar te krijgen zijn ze op zoek naar een stuk land. 'Het oude boeren op een nieuwe manier', zegt Sander. 'Een groentetuin en natuurweide, waarbij we onze kennis delen', vertelt Maaike, die ook haar praktijk voor buitenpsychologie op het erf wil zetten. 'We willen anderen inspireren door wat we doen.'
Veel kleinschalige regeneratieve boerderijen zijn er nog niet. 'We willen aan anderen laten zien dat het ook kleinschalig en toekomstbestendig kan. Regeneratieve landbouw staat voor herstellend te werk gaan. Opbouwen van bodem en werken aan biodiversiteit. We inspireren en faciliteren andere toekomstboeren en polderpioniers om regeneratief te werken, via cursussen, informatieve podcasts, fieldlabs en stageplekken.'
Maar hoe kom je bij zo'n idee? 'Voedsel trok mij altijd al', legt Sander uit. 'Thuis hadden wij altijd al een grote moestuin.' Sinds corona zien veel mensen in dat ze hun voedsel ook bij de boer kunnen halen, die markt is gegroeid. Er ontstaat een kortere keten, direct je producten afnemen van de boer. Hierdoor krijgt de boer ook nog eens een betere prijs voor zijn product. Hoe hun ideale boerderij eruit ziet? 'Als een groene plek tussen de steden in. Het is belangrijk om het platteland dichter bij de stad te brengen en andersom, om te verbinden.'
Maaike en Sander
Maaike en Sander © De Buitenbrigade
'Mensen kunnen zich verbinden aan de moestuin, door het afnemen van een abonnement waarmee ze wekelijks worden voorzien van verse producten, zoals groenten, fruit, en eieren', zegt Sander. 'Maar ook kunnen de producten los worden gekocht. We zien graag een boomgaard en voedselbos. En een natuurweide waarin enkele koeien lopen. Die maaien voor ons het gras in plaats van met diesel slurpende machines. Kippen scharrelen achter de koeien aan, met hun kipmobiel. Zij versterken samen met de koeien de bodem en leveren eieren en vlees.'

Lessen delen met anderen

'Geen grote stallen', schetst Maaike haar droomboerderij, 'maar een kleine moestuin en grasland met veel bloemen en kruiden’. Ze zoeken zo’n vijf hectare grond hiervoor. 'Ook willen we workshops en trainingen aanbieden en onze kennis van hoe we de bodem kunnen versterken, delen met anderen.' Ze willen ook onderzoeken, in samenwerking met universiteiten en hogescholen: wat gebeurt er met de bodem en welke lessen kunnen we hieruit trekken?
‘We willen groots zijn in kleinschaligheid', zegt Sander over de Buitenbrigade, zoals Maaike en hij zichzelf noemen. Het telen van groenten en fruit gaat kleinschalig en natuurinclusief, om zo een bijdrage te leveren aan de kringloop, de bodem en de biodiversiteit. Ook worden de producten zo veel mogelijk lokaal verkocht aan mensen in de buurt en de horeca.

Het oude boeren in een nieuw jasje

Financieel gezien is het wel een risico, want boerenbedrijven hebben het niet makkelijk. Toch heeft het tweetal er vertrouwen in. 'Waar begin je aan, is iets wat veel mensen zich afvragen. Maar falen kan altijd. Wij focussen ons niet op één product zoals veel boerenbedrijven doen. Vroeger deden boeren dat ook al, tegenwoordig focussen ze bijvoorbeeld alleen op koeien of aardappelen. Wij willen het oude boeren in een nieuw systeem gieten.'
Een misoogst van een product is dan bijvoorbeeld geen ramp. 'Wij willen zowel wat vee als veel soorten groenten, fruit en kruiden op een klein oppervlak. En daarmee willen we een mini-ecosysteem neerzetten op een gezonde manier, dus ook zonder bestrijdingsmiddelen.'

Geen agrarische achtergrond

Maaike heeft geen agrarische achtergrond en wil op het erf en in de natuur er omheen een praktijk voor buitenpsychologie starten. 'In onze prestatiegerichte maatschappij is het belangrijk om stil te staan bij wat we voelen, denken en nodig hebben’, zegt ze. 'En de natuur, het buiten zijn en bewegen werken stressverlagend.'
Sander werkt van origine in de evenementenbranche, maar liet zich een aantal jaar geleden opleiden in de biologische dynamische landbouw en veeteelt. De afgelopen jaren was hij verantwoordelijk voor de groententuin van Hoeve Biesland, vlak naast Den Haag Ypenburg. Nu is het tijd om voor zichzelf te beginnen.

Zoektocht naar land

Aan de ambitie zal het niet liggen, maar eerst moet het stel nog een stuk grond zien te vinden. 'Wij zijn startende jonge ondernemers die geen land in bezit hebben, of een boerenfamilie hebben met grond. En het land is schaars en duur. 'We hebben vanaf de start wel al mooie gesprekken en reacties gehad. En na een pauze voor het schrijven van ons bedrijfsplan met financiële onderbouwing, zoeken we nu verder naar die ene plek.'