Twee zwaargewonden door 'ernstig geweldsincident' Parnassia, verdachte overleden

In de Haveltestraat werd een dode aangetroffen
In de Haveltestraat werd een dode aangetroffen © Regio15
DEN HAAG - In een auto aan de Haveltestraat in Den Haag is maandagmiddag een dode man gevonden. Volgens de politie heeft deze 67-jarige Rijswijker kort daarvoor om de hoek twee mensen aangevallen in het pand van GGZ-instelling Parnassia aan de Leggelostraat. Deze twee slachtoffers zijn zwaargewond geraakt.
De politie kreeg maandagochtend rond 11.45 uur een melding van een schietpartij bij Parnassia in Den Haag. In deze vestiging zitten de GGZ wijkteams die mensen met ernstige psychische problemen behandelen. Op de locatie komen geen bewoners, zo vertelt een woordvoerder van Parnassia.
Terwijl hulpdiensten met de twee slachtoffers bezig waren, werd in een auto even verderop een zwaargewonde man aangetroffen. Volgens de politie was hij de verdachte van het voorval bij Parnassia. Reanimatie hielp niet meer en de 67-jarige Rijswijker overleed. De politie zegt dat de man zelf een einde aan zijn leven heeft gemaakt.
Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfmoord helpt en kan anoniem via de chat op www.113.nl of telefonisch op 113 of via 0800-0113.

Zwaargewonden

De twee slachtoffers, een vrouw van 36 uit Rijswijk en een 53-jarige Rijswijker, zijn met met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Hoe het nu met hen gaat, is niet duidelijk.
De politie kan nog niet bevestigen of er ook daadwerkelijk geschoten is. Een woordvoerder spreekt van een 'ernstig geweldsincident'. Een ooggetuige vertelde maandagmiddag meerdere knallen te hebben gehoord.

'Afschuwelijk incident'

Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag laat weten geschrokken te zijn. 'Voor zover nu bekend zijn er bij het incident twee mensen gewond geraakt en is er één overleden persoon aangetroffen van wie wordt onderzocht of dit de verdachte is.' Hij noemt het 'een afschuwelijk incident'. 'Waar mensen slachtoffer zijn geworden en waar nabestaanden zijn.'
De burgemeester laat weten dat er slachtofferhulp beschikbaar komt voor iedereen die daar behoefte aan heeft. 'Ook voor omstanders van dit incident is de impact en de schok groot. Daarvoor komt hulp beschikbaar. Ik leef mee met getroffenen en hun naasten en geliefden die zich nu grote zorgen maken.'

Onderzoek nog bezig

De recherche doet nog uitgebreid onderzoek, ondanks dat de verdachte niet meer leeft. 'Dat alle betrokkenen uit Rijswijk komen, lijkt vooralsnog op toeval te berusten en geen link met het incident te hebben', laat de politie weten.
Een woordvoerder van Parnassia zegt 'uiteraard geschrokken te zijn' van het incident, maar weet niet hoe het met de slachtoffers is. 'Het onderzoek is nog in volle gang en zo lang dit loopt weet ik net zo veel als iedereen', zegt ze in een reactie. Op de vestiging van Parnassia aan de Leggelostraat zitten de wijkteams die vanuit daar ondersteuning geven aan mensen met psychische problemen. Ze bezoeken deze mensen thuis en daardoor zitten er geen bewoners aan de Leggelostraat, wel zijn er afdelingen die patiënten op locatie ontvangen.