Zeventig omwonenden niet welkom bij bijeenkomst Polenhotel: 'We worden gewoon niet gehoord'

DE LIER - 'Dan ga je zó'n groot plan presenteren en mogen er slechts twintig mensen komen terwijl er in de straat zo'n kleine 200 wonen', briest een boze omwonende van het aanstaande 'woondorp' voor arbeidsmigranten aan de Oostbuurtseweg in De Lier. De omwonenden kwamen maandag massaal naar de informatieavond over het wooncomplex op de parkeerplaats van Tomatoworld in Honselersdijk, maar zeventig bezoekers werden geweigerd.
Niet gehoord en niet serieus genomen, dat is in het kort hoe de omwonenden zich voelen die niet welkom waren bij de informatiebijeenkomst in Tomatoworld. Zij moesten wachten op de grotere online-bijeenkomst via zoom enkele uren later. Volgens een woordvoerder had de gemeente op korte termijn geen locatie waar ruim 100 mensen op anderhalve meter afstand van elkaar aanwezig konden zijn.
Onlangs werd bekend dat het Westlandse college het plan steunt om in De Lier een megacomplex voor 688 arbeidsmigranten te bouwen. Uitzendbureau Tradiro gaat daarom door met de officiële vergunningsaanvraag. De gemeente kan een ontheffing geven op het bestemmingsplan voor tien jaar. De provincie is daarbij betrokken. 'Die begrijpt ook dat de woningen voor arbeidsmigranten van grote locaties en van kleinere bedrijven bij tuinderijen moeten komen', aldus wethouder Albert Abee.

Uitnodigingsbeleid en tijdstip

Maandag werd voor het eerst met omwonenden gesproken over het plan. Zowel tijdens de fysieke bijeenkomst, als 's avonds tijdens de zoommeeting, konden aanwezigen hun zorgen uiten en vragen stellen.
Wethouder Abee benadrukte vanuit de raadszaal dat hij er vooral zat om te luisteren en vragen te beantwoorden. Hij kreeg veel kritiek te verduren over het uitnodigingsbeleid en het tijdstip vlak voor de zomervakantie. 'We hebben geprobeerd dat zorgvuldig te doen, maar door corona konden we niet iedereen uitnodigen.'
Omwonenden hadden al brieven gestuurd naar de gemeente, waarin ze aankondigen zich met hand en tand te verzetten tegen de bouw. In de brieven aan het Westlandse college van B en W stellen ze 'alle rechtsmiddelen te zullen aangrijpen om deze plannen tegen te houden'. De omwonenden die wel bij de fysieke bijeenkomst mochten zijn, kwamen ook met teleurgestelde gezichten naar buiten. 'Ik heb na deze bijeenkomst het gevoel dat de plannen al zover zijn gesmeed, dat ik niet weet wat we er nog tegenin kunnen brengen' laat iemand weten.
Abee gaf aan dat alle argumenten die zijn genoemd mee worden gewogen in het uiteindelijke besluit in september. 'Het kan zijn dat 98 procent voor is, maar als 1 procent een goed argument heeft, kunnen we ook beslissen het niet te doen.' Veel mensen geven aan dat ze een tweede bijeenkomst willen, 'maar die komt er niet', aldus de wethouder. De bewoners laten weten dat ze het er niet bij laten zitten. 'We zullen dit aanvechten, tot het einde.'