Neergeschoten beveiliger Parnassia overleden, schutter had verlopen wapenvergunning

Een tent wordt over de auto van de overleden verdachte gezet
Een tent wordt over de auto van de overleden verdachte gezet © ANP
DEN HAAG - Een medewerker van ggz-instelling Parnassia in Den Haag die maandagochtend zwaargewond raakte bij een schietincident is overleden. Dat bevestigt de politie. Het gaat om een 53-jarige beveiliger van die instelling. De schutter had een verlopen wapenvergunning, aldus de politie. Maar na een incident afgelopen januari is zijn vergunning ingetrokken en is het wapen en de munitie in beslag genomen door de politie. Hoe de schutter aan het wapen kwam waar hij nu mee schoot, is niet bekend.
Bij de aanval raakte ook een ggz-medewerkster van 36 jaar zwaargewond. Hoe het met haar gaat, is op dit moment niet duidelijk. De slachtoffers - allebei uit Rijswijk - werden maandag rond 11.45 uur aangevallen in een pand van Parnassia in de Haagse Leggelostraat.
De schutter was een 67-jarige Rijswijker. Hij werd na het voorval zwaargewond aangetroffen in een geparkeerde auto om de hoek. Hulpdiensten konden hem niet meer redden. Volgens de politie maakte hij zelf een einde aan zijn leven.
Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfmoord helpt en kan anoniem via de chat op www.113.nl of telefonisch op 113 of via 0800-0113.
We houden je vandaag de hele dag op de hoogte van de ontwikkelingen in de zaak. Dit bericht wordt de hele dag aangevuld.

'Hij is een ware held'

Volgens de broer van de omgekomen beveiliger is hij geraakt door kogels. 'Ik heb het gevoel alsof ik in een achtbaan zit met vele onbekende bochten. Het is een moment waarop je geloof aan het wankelen wordt gebracht en vele vragen naar boven komen, waar hij geen antwoord meer op kan geven', schrijft hij op social media. 'Het is nog steeds enorm onwerkelijk.'
Collega's van de overleden Parnassia-medewerker zijn een crowdfunding gestart. Zij noemen hun collega Martin 'een ware held die bij het geweldsincident zijn leven heeft opgeofferd voor onze veiligheid'.
'Dag in, dag uit, zette hij zich in voor de veiligheid en gezondheid van onze patiënten en collega's in de ggz, en twijfelde geen minuut… zonder zich te realiseren dat dit op een bewolkte maandagochtend zijn leven zou kosten. Hij is neergeschoten en overleed aan zijn verwondingen', luidt de tekst bij de inzamelactie.

Burgemeester: 'Intens triest bericht'

Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag heeft woensdagochtend tijdens de gemeenteraadsvergadering stilgestaan bij het overlijden van de Parnassia-beveiliger. 'Dat is een intens triest bericht. Mijn medeleven, en ik weet zeker dat ik ook namens u spreek, gaat uit naar de nabestaanden die nu een groot verlies te verwerken hebben. Wij wensen hen sterkte en leven met ze mee.'
Jan van Zanen
Jan van Zanen © Gemeente Den Haag/Martijn Beekman