Nieuw onderzoek naar dood Olena Lyubysheva (42) die in 2017 overleed

Olena Lyubysheva
Olena Lyubysheva © Familie
DEN HAAG - De politie is bezig met een nieuw onderzoek naar de gewelddadige dood van Olena Lyubysheva. De 42-jarige vrouw werd in januari 2017 zwaar gewond gevonden in een huis aan de Leyweg in Den Haag en overleed de volgende dag. Een destijds aangehouden 53-jarige verdachte is door de rechtbank vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs en het Openbaar Ministerie is tegen die uitspraak in hoger beroep gegaan. Door het horen van nieuwe getuigen en het opnieuw onderzoeken van sporen, met nieuwe technieken, hoopt de recherche na vier jaar op meer duidelijkheid.
Dit is een zaak uit het opsporingsprogramma Team West van dinsdag 13 juli. Meer zaken zijn hier te vinden.
'Mijn moeder was een hele liefdevolle vrouw. Ze zou alles doen voor mijn broertje en mij, en dat deed ze ook', vertelt Milenia, de dochter van Olena. 'Zij is degene die mij heeft geleerd wat onvoorwaardelijke liefde is.' Milenia weet nog goed hoe ze op 24 januari 2017 te horen kreeg dat er iets ergs was gebeurd met haar moeder.
'Ik probeerde haar te bereiken, maar ze nam niet op. Dat vond ik eigenlijk gelijk zorgwekkend. Ik vroeg aan mijn broertje of hij dacht dat er iets met mama was. Hij zei: tuurlijk niet, doe normaal.' Ze besluit toch om naar de woning aan de Leyweg te gaan. Daar woont de 53-jarige vriend van Olena en haar moeder is daar vaak te vinden.
De flat aan de Leyweg
De flat aan de Leyweg © Omroep West

'Ik wist gewoon dat het klaar was'

Op het moment dat Milenia aankomt, is de recherche al aanwezig bij het huis om onderzoek te doen. 'Ze vertelden dat mijn moeder in het ziekenhuis lag vanwege een zware mishandeling. Ik kon niet meer ademen... ik wist gewoon dat het klaar was', vertelt ze. In het ziekenhuis blijkt dat artsen niets meer voor de 42-jarige Olena kunnen doen. 'Ze zou niet meer wakker worden. Haar hersenen waren zo opgezwollen, er was gewoon te veel schade.'
Dochter overleden Olena: 'Degene die dit heeft gedaan, moet straf krijgen' - Team West
Uit het politieonderzoek blijkt dat Olena samen met haar vriend en twee vrouwen in het huis was. Tijdens het bezoek is de situatie in de woning duidelijk geëscaleerd. Uit meerdere verklaringen blijkt dat er eerder die dag een conflict had plaatsgevonden tussen de verschillende personen. Rond 18.00 uur krijgt de politie meldingen dat er een bewusteloze vrouw in de slaapkamer ligt.

Overleden in het ziekenhuis

Hulpverleners reanimeren Olena en met behulp van de brandweer wordt ze naar buiten gebracht. Ze wordt in comateuze toestand opgenomen in het ziekenhuis, waar ze de volgende dag overlijdt. Milenia en haar broertje waren op dat moment bij haar. 'Toen ik haar zag voelde ik rust en liefde voor haar. We zijn twaalf uur lang wakker gebleven. We hielden allebei haar hand vast. Uiteindelijk stopte ze met ademen.'
Milenia met haar moeder
Milenia met haar moeder © Familie
De politie houdt op 24 en 25 januari 2017 drie mensen aan: de 53-jarige bewoner van het huis, zijn 24-jarige achternicht uit Den Haag en een 32-jarige vrouw uit Zoetermeer. De vrouwen zijn vriendinnen van elkaar en waren allebei op bezoek waren in het huis. De vrouwen worden later aangemerkt als getuigen, de man blijft verdachte en moet voor de rechter komen.

Nieuw sporenonderzoek

Op 20 februari 2019 wordt de verdachte vrijgesproken. De rechtbank kwam tot de conclusie dat niet kon worden bewezen dat hij het geweld heeft gebruikt tegen Olena en dat zij als gevolg daarvan is overleden. De verschillende verklaringen over het geweld dat is gebruikt lopen uiteen. Na de uitspraak gaat het Openbaar Ministerie in hoger beroep.
Er wordt op dit moment nieuw onderzoek gedaan door de politie. Omdat het forensisch onderzoek zich in de afgelopen jaren verder heeft ontwikkeld, kunnen bewijsstukken beter of aanvullend onderzocht worden. Ook kan het nieuwe sporen opleveren. Daarom laat de recherche nu sporen onderzoeken die vier jaar geleden nog niet, of niet zo goed onderzocht konden worden, en nu wel.

Praten met nieuwe getuigen

Ook spreekt het onderzoeksteam met nieuwe getuigen. Door het verstrijken van de tijd kunnen mensen allerlei redenen hebben om toch te gaan praten over wat ze gezien of gehoord hebben. Dit kan zijn omdat ze al heel lang een geheim met zich meedragen, wroeging krijgen voor de familie, of ouder geworden zijn en de dingen anders zien, zo is de overtuiging van de politie.
De politie vraagt iedereen die iets weet, of heeft gezien of gehoord van wat er gebeurd is in de woning aan de Leyweg, om te komen praten. Het gaat dan om de nacht van 23 op 24 januari 2017 en 24 januari zelf, de periode waarin de 42-jarige Olena zo ernstig is mishandeld dat ze aan haar verwondingen is overleden.

'Dader moet straf krijgen'

Voor dochter Milenia is het heel belangrijk dat de dood van haar moeder niet onbestraft blijft. 'Ik weet niet of ik het ooit echt ga afsluiten. Het heeft mentaal heel veel met me gedaan', vertelt ze. 'Ik heb nog steeds nachtmerries en mis mijn moeder nog steeds. Dat gaat nooit meer voorbij. Maar ik vind wel dat degene die dit heeft gedaan, straf moet krijgen. Dat vind ik wel zo eerlijk naar mijn moeder toe.'
Olena met haar kinderen
Olena met haar kinderen © Familie

Heeft u informatie?

Bel de opsporingstiplijn: 0800-6070
Bel Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000
Bel het Team Criminele Inlichtingen: 06-57876279
Of vul een digitaal tipformulier in op politie.nl of Meld Misdaad Anoniem