'Schutter Parnassia had al langer problemen', bloemen op Leggelostraat

Bloemen bij Parnassia
Bloemen bij Parnassia © Omroep West
DEN HAAG - De beveiliger die afgelopen maandag bij Parnassia in Den Haag werd neergeschoten is overleden. Dat bevestigt de politie aan Omroep West. De schutter - een 67-jarige man uit Rijswijk - pleegde maandag vlak na de aanval zelfmoord. Een ander slachtoffer, een 36-jarige vrouw, raakte zwaargewond. Zij is buiten levensgevaar.
In dit bericht lees je al het nieuws terug wat woensdag 14 juli, de dag dat bekend werd dat de beveiliger overleed, naar buiten kwam. Onze redactie heeft het verhaal woensdag chronologisch aangevuld, nieuwe updates voegen we hier niet meer toe.
Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfmoord helpt en kan anoniem via de chat op www.113.nl of telefonisch op 113 of via 0800-0113.

Schutter kampte met psychische problemen

De schutter die bij Parnassia twee medewerkers neerschoot kampte al langer met psychische problemen. Dat vertellen buurtbewoners aan Omroep West. 'In februari stond hij al een keer met een pistool voor de deur', vertelt een van hen. 'Hij zei tegen mij dat hij zich voor zijn kop zou gaan schieten. Het was wachten tot er weer iets zou gebeuren.'
Volgens de buurtbewoners was het gedrag van de 67-jarige Rijswijker een schreeuw om aandacht. 'Hij was vreselijk in de war en ontzettend eenzaam. Geen weldenkend mens zal dit ooit doen. Wat moet er gebeuren in iemands hoofd dat je dit doet? Dan ben je zover weggezakt. Ik liever gehad dat hij zichzelf iets had aangedaan. Dat was voor iedereen beter geweest.'
Buurtbewoners over schutter Parnassia

Doodgeschoten beveiliger sprong tussen zorgcollega en schutter

De doodgeschoten beveiliger van Parnassia is 'ertussen gesprongen' toen een zorgbehandelaar van de ggz-instelling werd aangevallen door een cliënt. Dat zegt Stephan Valk, de voorzitter van de raad van bestuur van Parnassia, in een interview met Omroep West.
Doodgeschoten beveiliger Parnassia probeerde leven collega te redden

Burgemeester Rijswijk: 'We zijn als samenleving in rouw'

Burgemeester Bas Verkerk van Rijswijk laat in een statement weten dat hij 'met verbijstering en afschuw' kennis heeft genomen van de gevolgen van 'het ernstige geweldsincident' bij zorginstelling Parnassia in Den Haag afgelopen maandag. 'Dit nieuws is een extra klap voor onze Rijswijkse samenleving. Een inwoner die aan het werk was om de veiligheid van anderen te waarborgen is uit ons midden weggerukt. Dat is onverteerbaar', zegt Verkerk over de 53-jarige beveiliger uit Rijswijk die aan zijn verwondingen is overleden.
Ook het tweede slachtoffer, een behandelaar (36) van Parnassia, en de 67-jarige schutter komen uit Rijswijk. De schutter was tot januari van dit jaar in het bezit van een wapenvergunning. Het verlof werd na een incident ingetrokken. De politie heeft toen het wapen en de munitie in beslag genomen. 'Ik kan me voorstellen dat iedereen met de vraag zit hoe dit heeft kunnen gebeuren? Op dit moment is het te vroeg voor een antwoord; het politieonderzoek is nog in volle gang. (...) Voor nu zijn we als samenleving in rouw.'
Burgemeester Bas Verkerk
Burgemeester Bas Verkerk © Provincie Zuid-Holland

Teller crowdfunding op ruim 12.000 euro

De crowdfundingsactie die collega's van de doodgeschoten Parnassia-beveiliger Martin den Dekker zijn gestart, heeft woensdag om 13.30 uur al meer dan 12.000 euro opgeleverd.
'Een collega, partner, vader, een held. (...) Wij hopen dat we kunnen rekenen op jullie steun voor zijn familie', luidt de verklaring op de crowdfundingpagina.

Schutter had afspraak bij Parnassia

GGZ-instelling Parnassia heeft bekendgemaakt dat de schutter van de schietpartij maandag voor een reguliere afspraak op de locatie bij Parnassia aanwezig was. Over er precies is gebeurd in het filiaal aan aan de Leggelostraat, wil Parnassia niets zeggen omdat het politie-onderzoek nog gaande is.

Andere slachtoffer buiten levensgevaar

De vrouw die afgelopen maandag zwaargewond raakte bij het 'ernstige geweldsincident' bij ggz-instelling Parnassia is na een ingrijpende operatie buiten levensgevaar. Dat heeft haar werkgever woensdag bekendgemaakt. De 36-jarige Rijswijkse werkt bij Parnassia als behandelaar.

Bloemen bij Parnassia

Bij de locatie van Parnassia aan de Leggelostraat zijn bloemen gelegd. Mensen betuigen hun steun na het bericht dat de beveiliger, die daar maandag werd neergeschoten, is overleden.
Bloemen bij Parnassia
Bloemen bij Parnassia © Omroep West

Crowdfunding voor slachtoffer

Collega's van de overleden Parnassia-medewerker zijn een crowdfunding gestart. Zij noemen hun collega Martin den Dekker 'een ware held die bij het geweldsincident zijn leven heeft opgeofferd voor onze veiligheid'.
'Dag in, dag uit, zette hij zich in voor de veiligheid en gezondheid van onze patiënten en collega's in de ggz, en twijfelde geen minuut… zonder zich te realiseren dat dit op een bewolkte maandagochtend zijn leven zou kosten. Hij is neergeschoten en overleed aan zijn verwondingen', luidt de tekst bij de inzamelactie.

Burgemeester: 'Intens triest bericht'

Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag heeft woensdagochtend tijdens de gemeenteraadsvergadering stilgestaan bij het overlijden van de Parnassia-beveiliger. 'Dat is een intens triest bericht. Mijn medeleven, en ik weet zeker dat ik ook namens u spreek, gaat uit naar de nabestaanden die nu een groot verlies te verwerken hebben. Wij wensen hen sterkte en leven met ze mee.'
Jan van Zanen
Jan van Zanen © Gemeente Den Haag/Martijn Beekman

Neergeschoten beveiliger Parnassia overleden, schutter had verlopen wapenvergunning

Een medewerker van ggz-instelling Parnassia in Den Haag die maandagochtend zwaargewond raakte bij een schietincident is overleden. Dat bevestigt de politie. Het gaat om een 53-jarige beveiliger van die instelling. De schutter had een verlopen wapenvergunning, aldus de politie. De vergunning verliep in januari, toen is ook zijn wapen in beslag genomen. Hoe de schutter aan het wapen kwam waar hij nu mee schoot is niet bekend.
Ernstig geweldsincident Den Haag