Zuid-Holland donkerrood op internationale coronakaart, wat betekent dit voor mijn vakantie?

REGIO - Grote delen van Nederland kleuren rood op de internationale coronakaart van het ECDC, de Europese evenknie van het RIVM. Zuid-Holland wordt, samen met zes andere Nederlandse provincies, als donkerrood aangemerkt. Dat betekent dat er bijzonder veel mensen positief zijn getest in de afgelopen twee weken. Veel mensen vreesden die kleurcode nu de zomervakantie voor de deur staat. Waar moeten we dan rekening mee houden? Drie vragen, drie antwoorden.
Dit is een bewerking van het verhaal van woensdag 14 juli. We plaatsten toen al een soortgelijk verhaal, nog voor in Nederland 'code rood' gold. Nu het ECDC Nederland als risicogebied aanmerkt, brengen we dit bericht opnieuw onder de aandacht.

Wat betekent het voor jou als vakantieganger als Nederland 'rood' kleurt?

In de eerste plaats dat je wél op pad kunt. 'De EU-landen hebben de afspraak dat iedereen per 1 juli vrij door Europa kan reizen met een Digitaal Corona Certificaat-certificaat', zegt Mirjam Dresmé, woordvoerder van reiskoepel ANVR. 'Je kunt dit DCC-certificaat gebruiken als je bent gevaccineerd, hersteld van corona en als je bent getest. Wel kunnen landen zelf extra maatregelen treffen waardoor de situatie per land kan verschillen. Een aantal vakantielanden heeft dat gedaan, waaronder Frankrijk. Een aangescherpte maatregel kan bijvoorbeeld zijn dat je in quarantaine moet, of volledig gevaccineerd moet zijn, of toch een negatieve PCR-test nodig hebt om in een restaurant te kunnen eten.'
Dresmé zegt daarbij dat 'het rood' van ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control) niet vergelijkbaar is met 'een rood reisadvies' van het ministerie van Buitenlandse Zaken. 'ECDC hanteert de kleuren groen, geel, rood en donkerrood. Pas wanneer Nederland donkerrood kleurt, bestaat de kans dat landen extra maatregelen nemen voor Nederlandse vakantiegangers. Om donkerrood te kleuren op de kaart van ECDC, moet het gemiddelde boven de 500 besmettingen per 100.000 inwoners liggen. Daar zitten we in Nederland voorlopig nog niet.'
Op de website Nederlandwereldwijd.nl staat per land staat aangegeven wat jouw vakantieland vereist. Ook vind je hier de link naar de reisapp van het
ministerie van Buitenlandse Zaken, voor de meest actuele informatie over de geldende coronamaatregelen. Met de app kun je via pushberichten op de hoogte blijven van de laatste stand van zaken in jouw vakantieland.

Hoe zit het met verzekering als het land van bestemming de coronaregels aanscherpt?

Als de kleurcode van een land wijzigt, kan dit tot gevolg hebben dat je als Nederlandse vakantieganger niet welkom bent in bepaalde landen of aan extra maatregelen moet voldoen. Reisverzekeraars gaan verschillend om met de kleurcode van Nederland. Het kan zijn dat extra kosten door een code rood soms niet zijn gedekt. Denk aan bijvoorbeeld een quarantaineverplichting of extra reis- en verblijfskosten.
Het Verbond van Verzekeraars zet op zijn website een aantal nuttige tips op een rij en benadrukt het belang van een goede voorbereiding voor je op reis gaat:
  • Laat je informeren door je verzekeraar voor je een reisverzekering afsluit.
  • Check welke voorwaarden er gelden en welke dekking bij jouw situatie past.
  • Al een reisverzekering? Neem je polis vooraf goed door en raadpleeg de corona-FAQ op de website van je reisverzekeraar.

Lockdown, ik kán helemaal niet naar huis. Wat nu?

In het geval van overmacht blijft je reisverzekering doorgaans geldig tot het eerste moment dat je naar huis kunt terugkeren. Verzekeraars die dit niet standaard in de voorwaarden hebben staan, bieden deze ‘extra dekking' momenteel vaak wel. Die dekking komt te vervallen als je langer blijft dan de eerstvolgende mogelijkheid om terug te keren.
De ANVR vult aan ook op plek van bestemming contact te houden met de touroperator waarbij je de reis hebt geboekt.

Wat als ik met de auto op vakantie ga en door verschillende landen reis?

Het is sowieso handig de ANWB Reiswijzer te raadplegen. Op deze website vind je niet alleen informatie over het land van bestemming, maar ook over de landen die je doorkruist. Je kunt je aanmelden voor informatie en updates over de laatste ontwikkelingen in zowel jouw vakantieland als de landen waar je doorheen rijdt. Zo heb je voor België bijvoorbeeld een 'Passagier Lokalisatie Formulier' nodig als je langer dan 48 uur in dat land verblijft.
In Frankrijk moet iedereen boven de 11 jaar een negatieve PCR-test of een bewijs van vaccinatie kunnen laten zien. Ook als je op doorreis bent. Die test mag maximaal 72 uur oud zijn. Dinsdag maakte de ANWB bekend dat je de CoronaCheck-app en het gele vaccinatieboekje kunt gebruiken om te laten zien dat je gezond bent. Ook correspondeert de coronapas van de Franse overheid met de Nederlandse CoronaCheck-app. Met de internationale QR-code in de app kun je bewijzen dat je bent ingeënt, negatief getest of recent hersteld van het coronavirus.
Woordvoerder Anne-Fleur Eiff van de ANWB benadrukt daarbij: ‘Informeer vooraf of je door de landen mag reizen op je route, dat kan in de meeste gevallen gewoon. Maar stel dat je pech krijgt onderweg en je langer in een land moet verblijven, dan moet je wel aan bepaalde eisen voldoen. Een PCR-test heeft bijvoorbeeld een bepaalde geldigheidsduur. Ook dat kan per land verschillen. Dus ga goed voorbereid op weg.'