Haagse oud-wethouder Tom de Bruijn volgt Sigrid Kaag op als minister

Tom de Bruijn | Foto ANP
Tom de Bruijn | Foto ANP
DEN HAAG - De Haagse oud-wethouder Tom de Bruijn (D66) wordt demissionair minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Hij volgt partijgenoot Sigrid Kaag op, die minister van Buitenlandse Zaken is geworden. De Bruijn was tussen 2014 en 2018 wethouder in de hofstad.
Bijna twee maanden geleden werd Kaag benoemd als minister van Buitenlandse Zaken. Zij volgde VVD'er Stef Blok op, die benoemd was als minister van Economische Zaken en Klimaat om op zijn beurt Bas van 't Wout (VVD, ziekteverlof) te vervangen.
Vanaf september wil het demissionaire kabinet weer handelsmissies gaan voeren en dat valt niet te combineren met Kaags andere werkzaamheden.

Oud-diplomaat werd in 2014 wethouder

De oud-diplomaat Tom de Bruijn werd in 2014 tot verrassing van veel mensen wethouder in Den Haag. Daarvoor had hij als formateur de coalitie van D66, VVD, PvdA, CDA en Haagse Stadspartij mee in elkaar helpen zetten. Gaandeweg die onderhandelingen werd hij gevraagd om ook bestuurder te worden. Hij zei 'ja' omdat hij inmiddels 'zoveel plezier in wat er allemaal in de stad Den Haag speelt' had gekregen. Bovendien had hij een klik met de onderhandelaars van de partijen. Toch erkende hij ook dat dit niet echt voor de hand lag. 'Iemand die mij een aantal weken geleden zou hebben gezegd: ‘over twee manden ben je wethouder’, zou ik onmiddellijk naar het gesticht hebben verwezen.'
Als wethouder was hij verantwoordelijk voor financiën, milieu en verkeer en vervoer. Daardoor kreeg hij onder meer te maken met de perikelen bij ADO. Onder zijn verantwoordelijkheid deed de gemeente het 'gouden aandeel' in de club van de hand. Verder zag hij zich geconfronteerd inwikkelde dossiers als de herinrichting van de Laan van Meerdervoort. Hiervoor zouden aanvankelijk veel bomen moeten worden gekapt, iets wat leidde tot verzet in de buurt.

Eerder genoemd als minister

Al aan het einde van zijn periode als wethouder in Den Haag, in 2017, zong zijn naam rond op het Binnenhof als kandidaat-minister voor ontwikkelingssamenwerking. Dat werd toen Sigrid Kaag. De Bruijn bleef vervolgens wat in de luwte om eind 2019 na het vertrek van Hart voor Den Haag uit de coalitie voor een tweede keer aan de slag te gaan als formateur in Den Haag. Met als resultaat dat PvdA en CDA tot de coalitie toetraden.
Nu Sigrid Kaag minister van buitenlandse zaken is en ook een regeerakkoord moet gaan schrijven, wordt De Bruijn dus alsnog minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.