'Verdachte Zakaria C. stuurde instructies voor moord Mimoun (66) uit Oud Ade'

De politie doet onderzoek op het erf aan de Hofdijklaan
De politie doet onderzoek op het erf aan de Hofdijklaan © John van der Tol
OUD ADE - De 24-jarige Zakaria C. zou volgens de officier van justitie instructies hebben gestuurd voor de moord op Mimoun Bergoual (66) uit Oud Ade. Zakaria C. ontkent dit en meent dat hij de andere mannelijke verdachten in de zaak niet kent. Ook zegt hij dat een ander persoon gebruik heeft gemaakt van zijn telefoon. Net als medeverdachte Latifa T. eerder over haar berichten naar Zakaria C. verklaarde. Dat bleek woensdag tijdens de voorbereidende zitting. Wel geeft hij toe dat hij een affaire had met Latifa T., de echtgenote van Mimoun Bergoual. Hij moet net als haar langer in voorarrest blijven.
De 66-jarige Bergoual werd op 29 december van het afgelopen jaar vermoord. Zijn lichaam werd aangetroffen in zijn huis aan de Hofdijklaan in Oud Ade. In eerste instantie werd door T., de partner van Bergoual, melding gedaan van een overval. Ze verklaarde dat vier onbekende mannen de woning waren binnengedrongen. Ze was daarop het huis uit gevlucht en meldde zich later die nacht bij de politie in Leiden. Uiteindelijk werden T. (38) en de drie mannen Zakaria C. (24), Stevens S. (48) en Youssef C. eerder dit jaar opgepakt in verband met de moord.
De rechter besliste vorige week al dat T. langer in voorarrest moet blijven. De Fransman S. kreeg toen te horen dat hij het proces onder voorwaarden thuis af mag wachten. De zaak van C., eveneens een Fransman, moest een week worden verplaatst omdat er geen Arabische tolk aanwezig was. Hij ontkende woensdag ook maar iets te maken te hebben met de moord. Ook meende hij 'geen enkele relatie te hebben' met de andere mannelijke verdachten.

'Telefoon door iemand anders gebruikt'

Volgens de officier van justitie zou dit wel het geval zijn geweest, en was er telefonisch contact tussen Zakaria C. en verdachte Youssef C. rond de dag van de moord op Bergoual. Maar volgens C. was hij die dag niet alleen in zijn woning en heeft iemand anders zijn telefoon toen ook gebruikt. Ook zegt zijn advocaat dat hij op de dag van de moord in Frankrijk was. In tegenstelling tot T. geeft hij wel toe dat hij veelvuldig contact met haar heeft gehad en dat de twee een affaire hadden.
Mimoun Bergoual
Mimoun Bergoual © Familie
T. ontkende eerder deze week echter dat berichten van haar aan Zakaria C. afkomstig van haar zouden zijn en meende dat daar niets van klopt. Volgens de vriendin van het slachtoffer zou hier een andere vrouw, ene Maria, achter zitten. Zij zou een tijd bij T. hebben gelogeerd en de controle hebben over haar telefoon. Haar identiteit kan alleen nog niet worden bevestigd volgens de officier van justitie. De rechtbank wees vorige week het verzoek om een taalanalyse van de hand.

Instructieberichten voor de moord

Tijdens de voorbereidende zitting ging de officier van justitie ook in op bepaalde instructies voor de moord die zijn teruggevonden in berichten. Hierin zou worden uitgelegd wat de anderen moesten doen. C. wordt ervan verdacht een rol in de planning en uitvoering van de moord te hebben. Hij zou ook op zoek zijn gegaan naar zogeheten uitvoerders.
Tijdens de zitting zei Zakaria C. zelf nog: 'Ik wil één ding duidelijk maken. De enige relatie die ik had was met die mevrouw, ik heb geen enkele relatie met die andere mensen. Dat dit slachtoffer zijn leven heeft verloren is schandalig, dat had niet gemogen.' Volgens zijn advocaat heeft hij van alleen één ding spijt en dat is de affaire. Zijn partner in Frankrijk, die hier ook van op de hoogte kwam, heeft hem inmiddels vergeven. Hij mag weer terug naar huis komen van haar. Omdat Zakaria C. in het gezin een belangrijke rol zou vervullen als huisvader, pleitte zijn advocaat nog voor schorsing van zijn gevangenisstraf, maar daar ging de rechtbank niet in mee.

Youssef C. is uitgeleverd

Een vierde mannelijke verdachte, ook uit Frankrijk, is afgelopen dinsdag uitgeleverd aan Nederland om verhoord te worden. Onder de vingernagel van Youssef C. zijn sporen gevonden van het slachtoffer. Hij zou volgens de officier van justitie met Stevens S. op de dag van de moord van Frankrijk naar Oud Ade zijn gereden. De twee bleken buurmannen van elkaar te zijn.
Volgens Stevens S. en zijn advocaat gaf hij C. alleen een lift als vriendelijk gebaar. Stevens S. zou niet op de hoogte zijn van de werkelijke reden. C. zou hem verteld hebben dat hij geld moest ophalen in Nederland om de begrafenis van zijn broer te kunnen betalen. Hij kon zelf niet rijden. De zaak wordt 21 september voortgezet.