Delft stopt met online volgen van inwoners: 'Wel risico voor openbare orde'

Archieffoto
Archieffoto
DELFT - Delft stopt voorlopig met het online meelezen met haar inwoners. De gemeente deed dit om de openbare orde te bewaken. Burgemeester Marja van Bijsterveldt laat nu onderzoek doen naar de manier waarop dit is gebeurd. Zo lang het onderzoek loopt zal de gemeente stoppen met het meelezen. Volgens de burgemeester ontstaat er door het opschorten wel 'een beperkt risico voor de openbare orde'.
Het onderzoek zal worden gedaan door de functionaris gegevensbescherming (FG) van Delft. Deze ambtenaar moet onderzoeken of de werkwijze überhaupt mag, daarom heeft de functionaris ook gevraagd om voorlopig de huidige werkwijze op te schorten.
Eerder werd bekend dat de gemeente Delft een parttime informatiespecialist in dienst heeft op het domein openbare orde en veiligheid. Deze ambtenaar checkt maatschappelijke trends in de samenleving. Het gaat dan over het voorkomen van rellen, maar er wordt ook gekeken naar radicalisering en extremisme. Dat deed deze ambtenaar met een nepaccount.

Veel vragen in Delftse raad

De gemeenteraad had veel vragen over deze manier van werken. Onafhankelijk Delft diende daarom een motie in. Er werd echter besloten dat dit onderwerp later in het jaar wel besproken kon worden. Raadslid Liedewei Timmermans liet eerder weten teleurgesteld te zijn daarover. Nu is het college van burgemeester en wethouders alsnog overstag.
Privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens noemt de Delftse situatie zorgelijk. 'Gemeenten en overheden überhaupt mogen mensen absoluut niet zomaar volgen. Alleen in uitzonderlijke gevallen en onder strikte voorwaarden is dat toegestaan’, vertelt een woordvoerder van de privacywaakhond aan mediapartner Omroep Delft. 'Wij kennen zo geen voorbeeld wanneer een gemeente dat wel zou mogen.'

Huidige werkwijze voorlopig opgeschort

Het zorgt ervoor dat de burgemeester de huidige werkwijze voorlopig opschort. Van Bijsterveldt laat in de brief weten dat er nu wel een risico kan ontstaan voor de handhaving van de openbare orde en veiligheid. 'We krijgen via online informatieanalyses immers zicht op maatschappelijke trends. Waardoor we bij risico op ordeverstoringen preventieve maatregelen kunnen nemen.'
Timmermans is voor nu vooral opgelucht met het opschorten van de werkwijze. 'Ik ben erg blij dat er door onze eigen FG naar wordt gekeken. Maar de gang van zaken rond mijn eerdere motie is wel vreemd', zegt het raadslid in een eerste reactie.