De mooiste plassen in onze regio: Reeuwijkse Plassen

Wijnand Kruijt, één van de grondeigenaren van de Reeuwijkse Plassen
Wijnand Kruijt, één van de grondeigenaren van de Reeuwijkse Plassen © Omroep West
REEUWIJK - Zuid-Holland is de dichtstbevolkte provincie van Nederland. Waar kan je dan een beter rustig plekje vinden dan op het water? De komende dagen stappen we daarom op de boot, op zoek naar de mooiste watergebieden in onze regio. We beginnen maandag op de Reeuwijkse Plassen, met een zogenoemde bok. Het plassengebied is voor 80 procent in particulier bezit. Daardoor is het steeds weer zoeken naar de balans tussen natuur, bewoners en recreatie.
'Nu is het de kunst dat we met elkaar beter leren samenwerken om dit gebied voor de toekomst ook zijn kwaliteit laten behouden', zegt John van Gemeren van het kenniscentrum Watersnip. Het gebied bestaat uit dertien plassen en is kwetsbaar.
'Het water heeft geen eigenaar', legt Peter Blanken van Stichting Verenigde Eigenaren en Natuurontwikkeling uit. 'Dus daar krijg je het probleem, omdat het om meer gaat dan alleen het gebruik van het water. Het gaat om zaken als de diepte van het water, zodat een plas ook bevaarbaar blijft voor zeilboten en sloepen.' Daarnaast is de waterkwaliteit een belangrijk aandachtspunt. 'Men wil er ook kunnen zwemmen.'
Reeuwijkse Plassen: balans zoeken tussen natuur, bewoners en recreatie