Reddingswerkers uit de regio tot middel in Limburgs water: 'Het hele centrum is overstroomd'

© Reddingsbrigade Den Haag
NOORDWIJK - Tientallen redders uit onze regio zijn in de nacht van woensdag op donderdag naar Zuid-Limburg vertrokken om daar te assisteren bij de hulp aan het door hoogwater getroffen gebied. Het gaat om eenheden van de reddingsbrigades die zijn aangesloten bij de Nationale Reddingsvloot (NRV).
Leon van Went is bestuurslid hulpverlening bij de Noordwijkse reddingbrigade. 'We werden vannacht rond 01.00 uur gealarmeerd door de NRV om te hulp te schieten in Limburg. In Noordwijk staat één eenheid van de NRV, twaalf van onze mensen zijn opgeleid om uit te rukken bij dit soort calamiteiten', legt Van Went uit.
Ook de reddingsbrigades van 's-Gravenzande, Den Haag, Delft, Leidschendam-Voorburg, Monster en Zoetermeer zijn opgeroepen. Zij hebben allen één eenheid gestuurd, zegt een woordvoerder van de Reddingsbrigade Nederland, die de actie coördineert. Een eenheid bestaat uit vier mensen en een boot.

Extra ploegen onderweg

Inmiddels zijn ook extra ploegen onderweg. Tanya Middelburg van de reddingsbrigade in 's-Gravenzande zegt dat een tweede team uit het Westland onderweg is naar Limburg. 'Ik sluit niet uit dat we ook een derde team moeten sturen. Onze mensen moeten ook rusten, en ter plaatse wordt bekeken wanneer we waar worden ingezet.'
De verschillende reddingsteams verzamelen bij de brandweerkazerne in Maastricht. Van daaruit wordt de hulp gecoördineerd. 'Het is echt lang geleden dat de Nationale Reddingsvloot is geactiveerd', zegt Middelburg.

Assistentie van de brandweer

De brandweer assisteert de reddingsbrigades. Het gaat dan vooral om spullen die meegenomen moeten worden en vervoer. 'Ik zag dat onze tweede ploeg voor een auto van de brandweer stond', aldus Middelburg.
De brandweer zelf is niet opgeroepen om naar Limburg te gaan. 'We hebben wel altijd mensen klaarstaan voor grote hulpoperaties in het land', zegt een woordvoerder van de brandweer Hollands Midden. 'Het gaat dan om vier brandweerwagens, 24 mensen en een officier van dienst. Maar er is nu nog niet gevraagd of wij willen bijspringen.'

De Nationale Reddingsvloot

De Nationale Reddingsvloot is een organisatie die na de watersnoodramp in 1953 is opgericht. Er zijn reddingsbrigades uit het hele land bij aangesloten. Als de nood aan de man komt, moeten die teams binnen enkele uren een eenheid kunnen leveren. Een eenheid bestaat uit een boot, een schipper, een chauffeur en twee redders.
Een woordvoerder van de Reddingsbrigade Nederland zegt dat er uit Zuid-Holland, Zeeland en Noord-Brabant inmiddels 24 eenheden in Zuid-Limburg actief zijn.

Drukke dag voor de boeg

De lifeguards uit de regio hebben een drukke dag voor de boeg, overal in Limburg staan delen onder water. 'In Valkenburg staat het hele centrum onder water, in sommige gebouwen staat tientallen centimeters water', zegt hulpverlener Leon van Went. Op sommige plekken staat zoveel water dat mensen geëvacueerd moeten worden. Dit doet de Reddingsvloot op sommige plekken te voet. Waar het water te diep is, worden boten gebruikt.

Verzorgingstehuis onder water

Samen met zijn team staat Van Went in een verzorgingstehuis in Valkenburg, waar zo'n honderd mensen niet meer uit komen door de grote hoeveelheid water binnen. 'Er staat hier vijftig centimeter water in het gebouw. Er zijn veel ouderen die in een rolstoel zitten of bedlegerig zijn. Wij schieten te hulp, met speciale droogpakken kunnen wij de mensen veilig verplaatsen', aldus Van Went.