Olympic Festival kan doorgaan op strand van Scheveningen

Roy Meyer en Esther Vergeer zijn ambassadeurs van het Olympic Festival Tokyo2020
Roy Meyer en Esther Vergeer zijn ambassadeurs van het Olympic Festival Tokyo2020 © Omroep West
DEN HAAG - Het Olympic Festival op het strand van Scheveningen kan tijdens de Olympische Spelen doorgaan. 'Ondanks de recent aangescherpte coronamaatregelen is er voldoende ruimte om dit unieke event te organiseren', stelt sportkoepel NOC*NSF, dat wel kleine aanpassingen heeft gedaan, waaronder het verplicht stellen van een coronatoegangsbewijs voor bezoekers vanaf 13 jaar en het aanhouden van vaste plekken.
Sporters die in Tokio een medaille winnen, worden bij terugkomst in Nederland op het Olympic Festival gehuldigd. Omdat volgens de strenge coronaregels in Japan sporters binnen twee dagen na hun laatste optreden het atletendorp moeten verlaten, was het al duidelijk dat er geen sprake kon zijn van een gemeenschappelijke terugvlucht en huldiging.
Op het Olympic Festival is het overdag onder meer mogelijk om kennis te maken met bepaalde sporten en kan op grote schermen gekeken worden naar de wedstrijden van de Nederlandse olympiërs.

Geen Holland Heineken House in Tokio

Het Olympic Festival begint op 23 juli en duurt tot en met 8 augustus. Het evenement is de opvolger van de Olympic Experience, het evenement dat tijdens de Spelen van Rio 2016 in Den Haag plaatsvond.
'Ook omdat er in Tokio geen Holland Heineken House zal zijn, wilden we in samenwerking met de gemeente Den Haag de fanbetrokkenheid, die we normaal ter plekke hebben, nu in Nederland creëren , zei Gerard Dielessen, algemeen directeur van de sportkoepel, eerder al.

Koning opent festival

Koning Willem-Alexander zal het festival op het Scheveningse strand openen. De koning zal de Olympische Spelen in Tokio niet bijwonen in verband met de coronapandemie. Voorafgaand aan de opening spreekt Willem-Alexander met de organisatoren en betrokkenen.