Obstakel voor uitbreiding Leidse universiteit: Doelencomplex niet te koop

Het Doelencomplex
Het Doelencomplex © Omroep West
LEIDEN - Woningcorporatie De Sleutels heeft besloten het Doelencomplex in Leiden niet te verkopen aan de universiteit. De universiteit wil het gebouw naast de huidige faculteit Geesteswetenschappen overnemen om het vervolgens plat te gooien en er een Humanities Campus te bouwen. Het besluit van De Sleutels vormt daar nu een obstakel voor.
De woningcorporatie wilde vanaf het begin af aan alleen mee werken als een meerderheid van de bewoners zich kon vinden in de aangeboden compensatie van de universiteit en de gemeente Leiden, maar nu blijkt uit een onderzoek dat een meerderheid geen voorstander is van de compensatie zoals aangeboden door de universiteit en de gemeente.
Er waren 18 stemmen voor, 27 tegen en 7 huurders hebben niet gestemd. Twee stemmen zijn door de notaris ongeldig verklaard. Hoe het nu verder gaat, is aan de gemeente Leiden en de universiteit.

Onteigenen of niet?

Eerder heeft wethouder Paul Dirkse (D66) aangegeven dat de gemeente de woningen in dat geval gaat onteigenen, meldt mediapartner Sleutelstad. Of dat ook echt gaat gebeuren, is niet zeker. Er zijn verkiezingen in aantocht en Dirkse heeft al aangekondigd daarna niet meer terug te willen keren.
Het College van Bestuur van de Universiteit Leiden en het Leidse college van burgemeester en wethouders bespreken eind augustus hoe het verder moet.
Zo moet de campus eruit komen te zien
Zo moet de campus eruit komen te zien © Universiteit Leiden
De gemeente Leiden reageert teleurgesteld op het besluit van de Sleutels. 'De afgelopen jaren hebben twee opeenvolgende gemeenteraden zich in raadsbesluiten uitgesproken vóór dit plan. De universiteit heeft met de gemeente en de Sleutels gezamenlijk aan de bewoners van het Doelencomplex een ruim aanbod gedaan aan compensatiewoningen en aantrekkelijke verhuisvergoedingen', schrijft de gemeente in een verklaring. Ook zijn er 'huurgewenningsbijdrages' - een tijdelijke compensatie voor de nieuwe, hogere huur - aangeboden.

Bewoners willen niet weg

Volgens voorzitter van de bewonersvereniging Giny Schoemaker is de compensatie helemaal niet zo mooi. Zij is dan ook faliekant tegen de compensatie-oplossing. 'Op de aangeboden locaties is nog geen steen gebouwd. We zien mooie plaatjes, maar weten niet of die kloppen. Ook zijn de woningen verre van vergelijkbaar.'
Het sociaal plan en de compensatiewoningen waar de bewoners van het Doelencomplex nu nee tegen hebben gezegd, ging over drie locaties binnen de singels en eentje erbuiten. Hoe het nu verder gaat, weet Schoemaker ook niet. 'Onteigenen zal de gemeente en universiteit miljoenen euro's gaan kosten. De raad zal daar niet happig op zijn, de universiteit is denk ik ook wel klaar met het maken van extra kosten. Ook zal het via de rechter moeten lopen, waardoor er dan weer jaren overheen gaan.'
Protestborden bij bewoners van het Doelencomplex
Protestborden bij bewoners van het Doelencomplex © Omroep West