Proef in Den Haag: hypotheek voor mensen die anders nooit een eigen huis zouden kunnen kopen

Een vrouw bekijkt het huizenaanbod bij een makelaar | Foto ter illustratie: ANP
Een vrouw bekijkt het huizenaanbod bij een makelaar | Foto ter illustratie: ANP
DEN HAAG - De gemeente Den Haag gaat mensen helpen die anders nooit een eigen huis zouden kunnen kopen. De 'doorbraakhypotheek' moet ervoor zorgen dat ook huishoudens met een laag inkomen een eigen woning kunnen aanschaffen. Vandaag begint een proef, waarvoor vijf gezinnen zijn geselecteerd.
Voor de pilot zijn gezinnen geselecteerd die normaal gesproken nooit een gewone hypotheek zouden kunnen krijgen. Bijvoorbeeld omdat ze een te laag inkomen hebben. Samen met de gemeentelijke kredietbank wordt nu onderzocht hoe zij hiervoor toch in aanmerking kunnen komen.
Volgens de gemeente is het belangrijk om een doorbraak voor deze mensen te forceren. Het gaat daarbij om bijvoorbeeld ZZP'ers, flexwerkers, bijstandsgerechtigden of mensen in de maatschappelijke opvang. Sommige deelnemers zitten al jaren 'vast' in de woonzorg of maatschappelijke opvang, of hebben te maken met te hoge huren. De doorbraakhypotheek moet ervoor zorgen dat ze nu wel een koophuis kunnen krijgen en dat zorgt dan weer, aldus de gemeente, voor een 'betere balans' tussen inkomsten en woonlasten.

Perspectief voor mensen

Voor het project werkt de gemeente samen met Schuldenlab070. Dat is een project dat alle Hagenaars schuldenvrij wil maken. Volgens Erik Jan Bosch, coördinator van Schuldenlab070, biedt de het nieuwe initiatief deelnemers hoop op een betere toekomst. 'Het zijn mensen die normaal gesproken niet eens durven nadenken over een koopwoning', stelt hij.
De mensen die meewerken aan het nieuwe initiatief moeten een aantal stappen doorlopen. Eerst wordt dus gekeken of ze ervoor in aanmerking komen. Daarna gaan de deelnemers samen met een makelaar op zoek naar een woning. Dat betekent dus dat er nog geen harde garantie is dat ze ook daadwerkelijk een huis vinden. Maar tot nu toe is dat voor de kandidaten reden om af te haken, vertelt Bosch. ‘Zij zitten zo vast in hun situatie, dat ze het traject willen aangaan.' Wel is de constructie zo dat de deelnemers zelf geen financieel risico lopen.

Stabiele omgeving

De proef is volgens de gemeente geslaagd als de vijf huishoudens ook daadwerkelijk een koopwoning betrekken. Als de werkwijze succesvol is, wordt onderzocht of dit voor heel Nederland kan werken. De verwachting is dat dit najaar de eerste resultaten bekend zijn. De Haagse wethouder Bert van Alphen (GroenLinks, sociale zaken) hoopt op een positief resultaat. 'Op deze manier krijg mensen weer perspectief op de toekomst en zicht op bestaanszekerheid', stelt hij. 'Een rustige plek om te wonen vergroot het perspectief op werk en biedt een veilige, stabiele omgeving voor kinderen om op te groeien.'
Een van de grote problemen in Nederland is dat er op dit moment een groot gebrek is aan betaalbare woningen. Daarom mogen die mensen die aan de Haagse proef meedoen, in heel het land gaan wonen. Uit gegevens van Funda blijkt dat er in totaal duizend woningen onder de ton te koop staan in Nederland en ongeveer 2000 tot een bedrag van 225.000 euro.