Haagse coalitie strijkt tijdens etentje de plooien glad

Het stadhuis van Den Haag
Het stadhuis van Den Haag © John van der Tol
DEN HAAG - De Haagse coalitiepartijen hebben overleg gevoerd over de onderlinge spanningen. De wethouders en fractieleiders van VVD, D66, GroenLinks, CDA en PvdA hebben tijdens een etentje onder meer te gepraat over de fricties die afgelopen tijd steeds vaker optraden. Daarbij hebben ze een aantal plooien gladgestreken. Het etentje was vorige week vrijdag.
Dat bevestigen meerder bronnen in de Haagse gemeenteraad. 'Het was wel goed om elkaar weer even in de ogen te kunnen kijken', aldus een van de aanwezigen.
De afgelopen jaren kwamen de wethouders en fractieleiders van de partijen wel vaker bij elkaar voor overleg. Dat is niet ongebruikelijk om te zorgen voor een goede sfeer in een coalitie, aldus de bronnen. Maar vanwege de coronacrisis gebeurde dat de laatste tijd niet fysiek. Dat droeg niet bij aan een prettige onderlinge verstandhouding. Daarom was het tijd voor 'regulier onderhoud', zoals een van de betrokkenen het omschrijft.

Sfeer was niet optimaal

De partijen signaleerden in café/restaurant Schlemmer dat de sfeer in de ploeg de laatste tijd niet optimaal was. De coalitiepartijen bleken soms zeer kritisch ten opzichte van plannen van de wethouders. Dat leidde er soms toe dat ze in enkele gevallen ook tegen soms toch belangrijke voorstellen stemden. Daarnaast waren er ook spanningen tussen de partijen onderling, bijvoorbeeld tijdens debatten in commissies en raadsvergaderingen.
De partijen kwamen tijdens het etentje in het bekende etablissement aan de Lange Houtstraat tot de conclusie dat de strubbelingen niet onbenoemd konden blijven. Ze moeten nog wel even met elkaar door, want een andere coalitie is op dit moment vrijwel niet mogelijk. Bovendien zijn de volgende gemeenteraadsverkiezingen pas maart volgend jaar. En om nu al in een soort verkiezingssfeer te belanden waarbij de remmen nog verder los gaan, vinden ze ook geen aanlokkelijk perspectief.

Frictie over parkeerplannen

Een recent voorbeeld is de frictie over de parkeerplannen van wethouder Robert van Asten (D66, verkeer). Hij maakte recent bekend dat het stadsbestuur de uitgifte van het aantal parkeervergunningen wil beperken. In wijken waar een groot parkeerprobleem is, wordt het voor bewoners lastiger om voor de tweede auto een parkeervergunning te krijgen. Voor een derde en volgende auto geeft de gemeente in die wijken helemaal geen vergunningen meer uit.
Tijdens de behandeling van dat plan tijdens een commissievergadering maakte VVD-raadslid Det Regts bekend dat haar partij niet zou instemmen met het voorstel als de wethouder niet tegelijk met plannen kwam voor de bouw van veel meer parkeergarages in de vooral drukbevolkte wijken in de stad. 'Wij willen daarom horen wat hij aan parkeergarages gaat doen. Waar, wanneer en hoe hij die gaat betalen. Nu heb ik nog niet eens een begin van een plan gezien', sprak zij nog maar drie weken geleden.

Verbazing bij coalitiegenoten

Dat leidde toen al tot veel verbazing bij de coalitiegenoten als D66 en GroenLinks. 'Het is een beetje raar om dit als voorwaarde te stellen om in te stemmen met de plannen', aldus Maarten De Vuyst van die laatste partij toen.
Donderdag, tijdens de behandeling van de 'parkeerstrategie' in de gemeenteraad, bleef er van de harde eisen van de VVD niet veel over. Regts zei toen alleen nog dat 'het van belang' is dat er ook parkeergarages komen. De keiharde eis bleek omgebouwd tot een voorstel om te onderzoeken of in vooroorlogse wijken met een hoge parkeerdruk garages kunnen komen. De detonator was daarmee uit een bom gehaald. En de wethouder kon dat ook makkelijk toezeggen.

Emotie over parkeren

De overige twistpunten over het parkeerbeleid speelden de partijen daarna ook niet helemaal uit. Verstandig, want zoals Judith Klokkenburg van de ChristenUnie/SGP opmerkte: 'Er zijn in dit huis weinig onderwerpen die zoveel emotie oproepen als parkeren.'
Wel werden de voorstellen op een aantal minder ingrijpende punten aangepast. Zo moeten er als het aan de raad ligt voldoende parkeerplekken komen bij sociale huurwoningen. Dit mede naar aanleiding van de problemen bij het nieuwe appartementencomplex De Schoone Ley. Ook moet parkeren voor kerkbezoekers makkelijker worden gemaakt en wordt bekeken of parkeren rond de Keizerstraat in Scheveningen aantrekkelijker kan worden gemaakt voor klanten van winkels. Verder kunnen mensen een tweede parkeervergunning wel houden als ze een nieuwe auto kopen. Dan komt die niet te vervallen.

Brede steun voor plannen

Zo was er uiteindelijk toch brede steun voor de plannen. Dit tot woede van de oppositie. 'Automobilisten kunnen nu de borst natmaken', aldus raadsleden Jelle Meinesz (Hart voor Den Haag) en Sebastian Kruis (PVV). 'Amsterdamse toestanden inzake parkeerbeleid.'
De discussie over parkeren was niet het enige onderwerp dat leidde tot enige frictie in de coalitie. Bij de VVD was irritatie ontstaan over de manier waarop bijvoorbeeld GroenLinks en PvdA het beleid op het gebied van zorg van de liberale wethouder Kavita Parbhudayal bekritiseerden.

Bouw bij Catshuis zorgt voor spanning

Ook de bouw van een tijdelijk twintig meter hoog kantoorgebouw voor tweehonderd ambtenaren vlak naast het Catshuis in park Sorghvliet zorgde voor spanningen. CDA en GroenLinks voelen helemaal niets voor aantasting van het beschermde groen. Terwijl VVD-wethouder Anne Mulder vandaag duidelijk probeerde te maken dat de gemeente niets ander kan doen dan een vergunning hiervoor goedkeuren. CDA en GroenLinks zouden afgelopen dagen onder druk zijn gezet om hierover niet al te veel misbaar te maken.
Maar uiteindelijk stemden zelfs alle partijen in de raad voor het voorstel om geen vergunning te geven voor de bouw naast de ambtswoning van de premier, zodat het park een 'een rustig toevluchtsoord' kan blijven. En gaat de coalitie zonder kleerscheuren de zomervakantie in.