Hoogheemraadschap zet zich schrap voor hoogwater, sluis Schoonhoven gesloten

Deze sluis in Schoonhoven is dicht
Deze sluis in Schoonhoven is dicht © Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard
KRIMPENERWAARD - De sluis bij de haven in Schoonhoven is uit voorzorg gesloten door het hoogheemraadschap. De overstromingen in Duitsland hebben ook tot gevolg dat het waterpeil in de regio Schieland en de Krimpenerwaard hoger is. De piek wordt volgende week verwacht.
Nederland heeft z'n vizier gericht op de overstromingen in Limburg. Tal van regionale reddingswerkers zijn in Zuid-Nederland om mensen te evacueren voor het watergeweld.
De Lek langs Schoonhoven, Ammerstol, Bergstoep, Lekkerkerk en Krimpen aan de Lek krijgt z'n toevoer uit de Rijn bij grensplaats Lobith. Als gevolg van de enorme hoeveelheden regen in Duitsland, stijgt het water in de Rijn bij het Gelderse Lobith naar verwachting tot twaalf à veertien meter boven NAP in de komende dagen. Twee tot drie dagen later bereikt het water het Groene Hart.

'Weer blijft onvoorspelbaar'

Met de kennis van nu zegt het hoogheemraadschap niet te verwachten dat ook andere waterkeringen gesloten moeten worden. 'Het blijft het weer. En dat is onvoorspelbaar', zegt een woordvoerder.
Het water in de Lek bij de Krimpenerwaard staat op dit moment zo'n anderhalve meter boven NAP, dat is hoger dan gebruikelijk. Het waterpeil zal de komende dagen verder stijgen. 'Wij verwachten in de aankomende dagen geen wateroverlast', besluit het hoogheemraadschap.