Instellingen

Stoelendans met Leidse sportclubs geeft hockeyclub alsnog vierde veld, ondanks referendum

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP

LEIDEN - Hoewel de plannen voor een vierde kunstgrasveld van de Leidse hockeyclub Roomburg sneuvelden in een referendum, lijkt de vereniging nu alsnog te kunnen uitbreiden. Sportwethouder Paul Dirkse (D66) wil dat aantal sportclubs gaat verhuizen, zodat er toch extra ruimte ontstaat voor de hockeyers.

Als het aan de wethouder ligt, wacht de Leidse sportclubs een soort grondruil. Korfbalclub Trigon trekt in bij korfbalvereniging Pernix of bij korfbalvereniging KZ de Danaïden, elders in de stad. Tennisclub Roomburg verhuist vervolgens vanuit het Roomburgerpark naar het terrein van Trigon, zo'n kilometer verderop. Op de plek van de bestaande tennisvelden, naast Hockeyclub Roomburg, komt dan het door de vereniging zo felbegeerde vierde veld.

Er zijn nog twee andere mogelijkheden die aan de raad worden voorgelegd, maar eigenlijk voldoen die allebei niet, meldt mediapartner Sleutelstad. Een los hockeyveld aan de Boshuizerkade, maar dat wil de hockeyclub niet. De derde mogelijkheid die Dirkse de raad voorlegt, is een vierde hockeyveld op het Trigonterrein, maar dat wil eigenlijk niemand. Kans is dus groot dat de gemeenteraad met het stoelendans-plan instemt.

Nog geen geld

Na de zomer buigt de raad zich over het nieuwe voorstel, waarvoor nog geen geld is. De eerder gereserveerde miljoenen voor het vierde hockeyveld, zijn teruggevloeid naar de spaarpot van de gemeente Leiden, nadat het referendum uitwees dat het plan voor de herinrichting van het Roomburgerpark de prullenbak in kon.

De verschillende opties zijn in het verleden allemaal al eens op haalbaarheid onderzocht en ook met de clubs besproken. De tennisclub wil best naar het terrein van Trigon. Daar is ruimte voor een tiende tennisveld. De club heeft er op de huidige plek negen.

Alleen korfbalclub niet helemaal tevreden

Met het favoriete plan van de wethouder is alleen Sporting Trigon niet helemaal gelukkig. De korfballers zouden het liefste blijven zitten waar ze zitten. 'Maar de club heeft de afgelopen jaren veel leden verloren en heeft voor de 120 overgebleven korfballers nu genoeg aan één veld in plaats van twee', aldus Dirkse.

Bovendien heeft de korfbalbond de afmetingen van de buitenvelden aangepast. Die hebben voortaan dezelfde omvang als de kleinere velden die bij zaalkorfbal worden gebruikt.

Eerder referendum over vierde veld

Inwoners van Leiden mochten in maart nog naar de stembus voor het referendum over de herinrichting van het Roomburgerpark. De gemeente wilde daar onder meer een vierde kunstgrasveld voor hockeyclub Roomburg plaatsen en het groen dat daarbij verloren zou gaan in de directe omgeving compenseren. Een deel van de bewoners zag die plannen niet zitten en kwam in actie. Met succes. Het voorstel werd door de inwoners van de stad verworpen.

In het nieuwe plan is er dus alsnog ruimte voor een vierde hockeyveld, zonder dat het park helemaal op de schop hoeft. Een strook groen moet wijken voor het vierde veld, maar dit kan volgens Dirkse aan de andere kant van het veld dan weer worden gecompenseerd.