Vuurwapens, honderden flessen lachgas en negen aanhoudingen na grote controle in Den Haag

Aanhouding tijdens grote politie controle
Aanhouding tijdens grote politie controle © Gemeente Den Haag
DEN HAAG - Bij een grote handhavingsactie in Den Haag Zuidwest zijn donderdag negen mensen aangehouden. Ook werden honderden voertuigen gecontroleerd: in totaal kregen 132 mensen een boete voor diverse overtredingen. Verder werden nog onder meer drugs en twee vuurwapens in beslag genomen. Daarnaast kunnen de eigenaren van in totaal 287 flessen lachgas een proces-verbaal verwachten. Dat heeft de gemeente Den Haag bekendgemaakt.
Aan de actie in Zuidwest deed een groot aantal diensten mee: de gemeente Den Haag, politie, Koninklijke Marechaussee, Douane, Openbaar Ministerie, de voedsel- en warenautoriteit (NVWA), Stedin, HTM, brandweer en de woningcorporaties. Ze hadden daarbij vooral aandacht voor de wijken Bouwlust, Vrederust en Morgenstond.
De politie hield daarbij samen met de marechaussee en douane een grote verkeerscontrole. Honderden voertuigen werden gecontroleerd. Ook werd gekeken of bestuurders nog openstaande straffen hadden of belastingen moesten betalen. In totaal kregen 132 bestuurders een boete voor het overtreden van diverse verkeersregels. Daarvan hadden negentien mensen helemaal geen rijbewijs. Vier personen werden aangehouden voor het rijden onder invloed van alcohol of drugs. Eén bestuurder stond gesignaleerd bij de politie omdat hij nog 54 dagen in de gevangenis moet zitten. Deze persoon had ook een vuurwapen bij zich. Iemand anders werd aangehouden omdat hij een vuurwapen én drugs bij zich had.
Wapenvondst
Wapenvondst © Gemeente Den Haag

Vals rijbewijs

Verder werden ook de identiteitspapieren van tachtig mensen gecontroleerd. Daarbij werd een vals rijbewijs opgemerkt. Ook was met de verblijfsstatus van zes mensen iets niet in orde. Zij moeten zich gaan melden bij de vreemdelingenpolitie.
In de komende weken kunnen 51 personen nog een boete verwachten omdat zij geparkeerd stonden zonder te betalen. Daarnaast stonden 27 auto's foutgeparkeerd. De dienst Belastingzaken van de gemeente legde voor ruim bijna 18.000 euro euro beslag; vijf voertuigen kregen een wielklem.

Ook woningen gecontroleerd

Tijdens de actie controleerde De Haagse Pandbrigade samen met politie, Stedin en de corporaties 84 adressen. Van 87 personen was de inschrijving niet in orde. Verder werd er tijdens deze controle een gestolen auto opgemerkt. Die is in beslag genomen. Eén persoon is aangehouden en aan de vreemdelingenpolitie overgedragen omdat deze persoon geen geldige verblijfstatus meer heeft. Verder trof de pandbrigade op elf adressen uiteenlopende misstanden aan.
De controleurs van de HTM controleerden samen met de politie verschillende trams in het gebied: 69 reizigers kregen een boete van 55 euro omdat zij geen geldig vervoersbewijs hadden. Daarnaast zijn er dertien boetes van 95 euro uitgedeeld vanwege het niet dragen van een mondkapje.
Het gemeentelijke handhavingsteam deelde nog eens tachtig boetes uit voor onder meer bedelen, fietsen op de stoep, het afval naast een container dumpen en parkeren op een invalide parkeerplaats.

Illegale medewerkers aan de slag

Ook ondernemers werden door de diensten bezocht. Handhavers, politie, Stedin, Douane, NVWA controleerden samen twaalf zaken op onder meer de naleving van vergunningen, verkoop van illegale goederen en signalen van misstanden of overlast. In acht gevallen was er iets mis. In één zaak werd een aanhouding verricht omdat de medewerker illegaal in Nederland verblijft. Verder werden in een andere zak gestolen goederen aangetroffen. Deze zijn in beslag genomen omdat dit namaakproducten zijn die mogelijk brandgevaar opleveren. Ook werd voor deze zaak een proces verbaal opgemaakt vanwege de verkoop van illegaal lachgas.
Volgens de gemeente Den Haag moeten dit soort acties de leefbaarheid en veiligheid in wijken verbeteren. De bewoners van Zuidwest zouden de controles dan ook positief hebben ontvangen.