Krimpenerwaard in trek: 21 mensen doen gooi naar burgemeesterschap

Het Klant Contact Centrum van gemeente Krimpenerwaard
Het Klant Contact Centrum van gemeente Krimpenerwaard © Gemeente Krimpenerwaard
KRIMPENERWAARD - Maarliefst 21 kandidaten zien het wel zitten om burgemeester van Krimpenerwaard te worden. Veertien mannen en zeven vrouwen hebben zich gemeld bij commissaris van de koning in Zuid-Holland, Jaap Smit. De nieuwe burgemeester treedt naar verwachting per januari komend jaar in functie.
De sollicitanten variëren in de leeftijd van 38 tot en met 63 jaar. Van de 21 sollicitanten zijn er zestien (voormalig) wethouder danwel (voormalig) burgemeester. De vacature is ontstaan nadat burgemeester Roel Cazemier eerder dit jaar aankondigde zijn functie neer te leggen per januari 2022. De burgemeester koos hiervoor met het oog op de naderende gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022. De ambtstermijn van de 61-jarige burgemeester zou eigenlijk in april 2022 aflopen.
De commissaris van de koning gaat de komende tijd gesprekken voeren met de sollicitanten. Vervolgens bespreekt hij zijn bevindingen met een deel van de gemeenteraad. Zij doen een aanbeveling, waarna de gemeenteraad twee kandidaten voordraagt aan de minister van Binnenlandse Zaken en daarbij aan één de voorkeur geeft. Vrijwel altijd volgt de minister de aanbeveling van de gemeente, tenzij zich bijzondere omstandigheden voordoen.