Horeca kampt met flink personeelstekort: 'Alles is nog te onzeker'

Personeel van 't Goude Hooft in Den Haag I
Personeel van 't Goude Hooft in Den Haag I © Omroep West
DEN HAAG - 'Wij hadden voor de lockdown 45 man in de bediening. Nu, na de lockdown, hebben we er nog 20 over.' En dat is volgens Dennis Min, manager van 't Goude Hooft in Den Haag, niet alleen een probleem dat in zijn zaak speelt. 'Het is echt een trending topic in de horeca door heel Nederland. Er is een enorm personeelstekort.'
Het personeelstekort betekent dat veel horecagelegenheden noodgedwongen de deuren op bepaalde dagen moeten sluiten, de openingstijden aangepast moeten worden of dat er met een kleinere kaart moet worden gewerkt. En dat terwijl de horecazaken juist willen knallen nadat ze maanden dicht zijn geweest vanwege de coronamaatregelen.
'Onze sluitingstijd is nog steeds om 22.00 uur, terwijl we nu tot 00.00 uur open zouden mogen zijn en een tijdje terug zelfs nog langer', vertelt Min. 'Als je op zaterdagavond om 22.00 uur de laatste ronde doet en je terras zit nog helemaal vol, dan is dat echt ontzettend jammer. Maar het is niet anders, we moeten keuzes maken.'

Afname van 42 procent

Het personeelstekort werd al eerder gesignaleerd door de Koninklijke Horeca Nederland (KHN). 'Uit recent onderzoek van KHN blijkt dat 58 procent van de horecaondernemers nu minder medewerkers in dienst heeft dan voor de crisis. Gemiddeld is de afname 42 procent.' De branchevereniging denkt dat het tekort komt doordat veel personeel wat anders is gaan doen.
Min herkent dat. 'Ik denk dat er drie oorzaken zijn van het tekort op dit moment. Allereerst dat veel mensen het nog te onzeker vinden om in de horeca te werken, omdat het zomaar kan dat er weer maatregelen komen en we weer moeten sluiten. Ten tweede denk ik dat veel mensen die altijd in de horeca werkten, tijdens de lockdown noodgedwongen een andere baan hebben gevonden. En ten derde denk ik dat er ook een verandering bij de jeugd is. Waar in de horeca werken vroeger een standaard bijbaantje was, zie je dat de jeugd er nu geen zin meer in heeft. We krijgen nauwelijks sollicitaties binnen.'

Hart voor Den Haag/Groep de Mos

Om aandacht te vragen voor het personeelstekort in de horeca was bijna de gehele fractie van Hart voor Den Haag/Groep de Mos vrijdagmiddag druk in de weer bij meerdere horecazaken op het Plein. Ook Hart voor Den Haag signaleert dat sommige zaken niet of niet volledig open kunnen door het personeelstekort. 'Dat kan natuurlijk niet en daarom houden we deze ludieke actie', zegt Richard de Mos tegen mediapartner Den Haag FM.
De oplossing ligt in zijn ogen bij de mensen zonder baan. 'Den Haag heeft zo'n 25.000 mensen in de bijstand. Die zouden door de gemeente gekoppeld moeten worden aan de horeca om te kijken of zij daar kunnen werken.'

Zekerheid nodig

Dennis Min staat niet meteen te springen om het idee van De Mos. 'Nee, mensen moeten echt gemotiveerd zijn om te werken in de horeca. Het is zwaar werk met onregelmatige tijden. Het moet dus echt uit iemand zelf komen om in de horeca aan de slag te gaan, anders vrees ik dat het niet gaat werken.'
Een andere oplossing heeft Min echter ook niet voor ogen, al denkt hij wel dat de overheid een belangrijke rol kan spelen. 'Er zou zekerheid moeten zijn voor de horeca dat we in ieder geval niet meer volledig dicht moeten vanwege corona. Dat zou denk ik al een hoop schelen, omdat die onzekerheid dan weg is. Totdat dat is uitgesproken, denk ik dat het personeelstekort een probleem blijft in de horeca.'