Aangescherpte coronaregels in ziekenhuizen

Ziekenhuismedewerker met een mondkapje
Ziekenhuismedewerker met een mondkapje © ANP
REGIO - Ziekenhuizen in de regio hebben hun coronaregels weer aangescherpt. Tijdens overleg binnen het Regionaal Overleg Acute Zorg West (ROAZ) zijn hier maandag afspraken over gemaakt. Dat bevestigt een woordvoerder.
Doordat het aantal coronabesmettingen fors is gestegen is ervoor gekozen om weer over te gaan tot een 'actieve screening' aan de deur. Dat betekent dat mensen weer gevraagd wordt of ze coronaklachten hebben. Ook moeten ze hun handen ontsmetten. De ziekenhuizen kijken ook weer goed naar de bezoekregelingen. Per patiënt mogen er maximaal twee bezoekers per dag langskomen en dan maximaal één tegelijk.
Als het gaat om het dragen van mondkapjes, volgen de ziekenhuizen het landelijke beleid. Dat betekent dat er in de 'publieke ruimtes', zoals grote hallen, geen mondkapje verplicht wordt als er anderhalve meter afstand gehouden kan worden. Op de afdelingen moeten mensen wel hun mondkapje dragen. Bij het LUMC in Leiden zijn ze daarom weer begonnen met het uitdelen van mondkapjes, omdat ze daar zien dat veel mensen er geen meer op zak hebben.

Situatie ernstig

De maatregelen passen volgens de woordvoerder van het ROAZ bij de tabel 'ernstig'. Daar heeft het ROAZ standaard al draaiboeken voor klaarliggen, waarin de regelingen staan opgesomd. De woordvoerster benadrukt dat de regels eigenlijk nooit helemaal zijn losgelaten, maar dat ze wel wat zijn verslofd toen in Nederland een kleine maand geleden de regels fors werden versoepeld. Afgesproken is nu om weer strikter te gaan controleren op de afgesproken maatregelen. Ziekenhuizen hebben overigens wel de vrijheid om zelf te kijken hoe strikt ze zijn.