Man (27) uit Waddinxveen overleden na mishandeling op Mallorca

Politie in Playa de Palma
Politie in Playa de Palma © ANP
WADDINXVEEN - De Nederlander die op het Spaanse eiland Mallorca zó zwaar werd mishandeld dat hij overleed, was een 27-jarige man uit Waddinxveen. Dat bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken aan Omroep West. De man overleed zondagmiddag in het ziekenhuis.
Volgens lokale media op Mallorca zou het slachtoffer op het strand van de badplaats Playa de Palma in elkaar zijn geslagen, waarna hij - terwijl hij op de grond lag - meerdere keren tegen zijn hoofd werd geschopt. Een andere man werd bewusteloos geslagen en drie anderen raakten gewond. Over het slachtoffer wil de politie op Mallorca 'uit respect voor zijn familie' nog geen mededelingen doen.
De afdeling moordzaken van de politie onderzoekt de zaak. Volgens plaatselijke media is de man aangevallen door een groep van dertien Nederlanders in de leeftijd van 18 tot 20 jaar. Die zouden in de nacht van dinsdag op woensdag doelbewust geweld zijn gaan plegen aan het strand, nadat ze al uit een café waren gezet.

Arrestatie op vliegveld

Ze vielen onder anderen de vijf Nederlandse toeristen aan en sloegen op de vlucht. Ze hadden een villa gehuurd in Llucmajor ten zuidoosten van Palma de Mallorca en verlieten dat huis na het geweld. 'Nadat de jonge Nederlanders hoorden dat de politie hen zocht, zijn acht van hen abrupt vertrokken', zegt een woordvoerder van de politie tegen Omroep West. 'Een dag voor hun geplande terugvlucht.'
Op het vliegveld van Mallorca werd vrijdag een 18-jarige Nederlander aangehouden op verdenking van betrokkenheid. Naar verluidt was hij nog op het eiland, omdat de sleutel van de vakantievilla nog moest worden ingeleverd. De politie liet maandagochtend weten dat hij onder voorwaarden is vrijgelaten.

Samenwerking Spanje en Nederland

De Spaanse politie heeft naar eigen zeggen negen geweldplegers met eigen camerabeelden geïdentificeerd en heeft collega's in Nederland om de arrestatie van de andere acht gevraagd om te worden uitgeleverd. De identiteit van de overige vier vermeende daders moet nog worden vastgesteld.
De politie in Nederland laat maandag weten nog geen verzoek uit Mallorca te hebben ontvangen om op zoek te gaan naar de acht andere verdachten. 'Zolang dat verzoek er niet is, kan de politie hier geen actie ondernemen', zegt een woordvoerster.

Lijkschouwing

Spaanse media melden dat de lijkschouwing van het slachtoffer uit Waddinxveen iets langer duurt dan normaal, omdat zijn familie eenmaal aangekomen op Mallorca zijn lichaam voor orgaandonatie ter beschikking heeft gesteld.