Gouda viert in 2022 zes maanden lang 750 jaar stadsrechten

Het uitzicht vanaf de Sint-Jan in Gouda
Het uitzicht vanaf de Sint-Jan in Gouda © Marien Brand
DEN HAAG - Wandelen op de langste kerk van Nederland, een feestlied en een stripboek over de Goudse geschiedenis. Zomaar een greep uit de meer dan 100 activiteiten die het 750-jarig bestaan van Gouda als stad volgend jaar luister moeten bijzetten. Tussen april en september beloven de organisatoren 'een citytrip van zes maanden'.
Van jong tot oud, niemand zal het ontgaan dat de stad op 19 juli 1272 stadsrechten kreeg van graaf Floris V. De aftrap is volgend jaar op 14 april onder meer met een geschiedenisquiz voor jongeren, zo blijkt uit het voorlopige programma, dat nog elke dag wordt aangevuld.
De 'opwarmperiode' is nu al begonnen met jubileumedities van bekende Goudse activiteiten als Zotte Zaterdag en Gouda bij Kaarslicht. In december wordt een Gouda 750 vlag onthuld door de goedheiligman. Ook is er een jubileumlied 'Gouda gaat nooit voorbij' gemaakt door Lions Club.

Spectaculair uitzicht op Gouda

Meest opvallende programmaonderdeel is de wandeling van bijna 100 meter over het dak van de Sint-Jan, de langste kerk van Nederland. Hiervoor wordt een speciale stellage gebouwd op 25 meter hoogte. Tegelijkertijd wordt de protestantse kerk teruggebracht tot het rooms-katholieke heiligdom wat het was vóór de beeldenstorm van 1566. De katholieke altaarstukken die toen zijn gered, keren tijdelijk terug op hun oude plek.
De eeuwenlange strijd van de stad met de zakkende bodem en het stijgende water komt aan bod in het muziektheaterstuk 'Gouda op sterk water'. Het is een productie van de Theaterbakkerheij, die hun eigentijdse versie van de Griekse mythologie 'Troje' bekroond zag worden met een musical award.

Zes maanden feest

'Het wordt écht feest voor iedereen, overal in de stad', zegt wethouder Thierry van Vugt 'van kleine parels tot grote projecten, van ingetogen tot uitbundig.' Na al die grote en kleine initiatieven wordt het jubileum volgend jaar afgesloten met een feestelijke finale tussen 10 en 17 september.