Bye Bye Binnenhof: Klap voor het toerisme, 'maar we komen terug'

DEN HAAG - De toeristen die over het Binnenhof slenteren begrijpen het wel. 'Er mag wel een likje verf overheen', aldus een van hen, terwijl hij naar de gevel van de historische panden wijst.
Toch heeft de renovatie van het middeleeuwse complex verregaande gevolgen voor het toerisme in Den Haag. De parlementariërs verhuizen tijdelijk naar andere plekken, het binnenhof zelf wordt afgesloten. De stad zou daardoor misschien wel in totaal 200 miljoen aan inkomsten kunnen mislopen, bleek uit eerder onderzoek. 'Mensen komen hier graag, dus ik hoop dat het weer in oude luister wordt hersteld', aldus Marco Esser van The Hague & Partners, het bureau dat toeristen naar Den Haag moet lokken.
Juist vanwege dat grote belang voor het toerisme en dus de economie van Den Haag hebben de gemeente Den Haag en het Rijksvastgoedbedrijf afgelopen maanden intensief overleg gehad. De afspraak is dat er allerlei activiteiten worden ontplooid om de binnenstad aantrekkelijk te houden tijdens de renovatie. Zo komt er een uitzichtpunt bij het Buitenhof, een tijdelijk bezoekerscentrum en rondleidingen over de bouwplaats. Verder komt er een schaderegeling voor ondernemers.

Renovatie is een grote uitdaging

Neemt niet weg dat de operatie een grote uitdaging vormt. Het Binnenhof wordt een grote bouwplaats. Toch is Esser te spreken over de initiatieven om mensen ook in die periode - die volgens planning 5,5 jaar gaat duren - naar de stad te lokken. Bijvoorbeeld over dat uitzichtpunt. 'Dat is natuurlijk uniek. Van bovenaf kan je dan de renovatiewerkzaamheden bekijken. Maar ook een idee krijgen van hoe het Binnenhof er van bovenaf uitziet.'
Bovendien: na al die werkzaamheden, wordt het parlementaire hart van Nederland met al die historische gebouwen nog aantrekkelijker. Want de bedoeling is dat er dan ook een echt bezoekerscentrum komt. 'Een mooi, goed opgeknapt Binnenhof met goede faciliteiten voor gebruikers en bezoekers is van groot belang voor de economie van de stad', schreef wethouder Saskia Bruines (D66) daarover in mei aan de gemeenteraad.

Nog grotere trekpleister

Ook Esser denk dat het complex na de renovatie een nog grotere trekpleister kan worden. 'Dan worden de voorzieningen echt beter. En ik denk dat dat ook wel nodig is', zegt hij.
En de toeristen? Die begrijpen het wel. ‘Het moet gewoon gebeuren’, aldus een man die zijn kleinkinderen hier een rondleiding geeft. 'Alles komt goed. Het wordt heel mooi. En dan komen we gewoon weer terug.'