Medewerkster Haagse stichting op staande voet ontslagen na verduisteren van 100.000 euro

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
DEN HAAG - Een medewerkster van stichting en wijkwinkel Bij Betje uit de Haagse wijk Moerwijk is op staande voet ontslagen nadat bekend werd dat zij in drie jaar tijd maar liefst 105.000 euro heeft verduisterd. In de periode van 2018 tot en met 2020 maakte zij het geld van de stichting over naar haar eigen bankrekening. De fraude kwam aan het licht na een onderzoek in opdracht van de gemeente. Het bestuur van Bij Betje heeft aangifte gedaan tegen de oud-medewerkster.
Volgens mediapartner Den Haag FM beschikte de medewerkster in de periode dat het geld werd verduisterd over de bankpas van de stichting. Het bestuur liet in die periode de bedrijfsvoering over aan de vrouw. 'Naïef', noemt het bestuur het 'volledige vertrouwen' dat men had in de vrouw. De oud-medewerkster zou alleen hebben gehandeld in het verduisteren van het geld. In de jaren dat de fraude plaatsvond kreeg de wijkwinkel 118.000 euro subsidie vanuit de gemeente.
Door de fraude heeft Bij Betje nu te maken met betalingsachterstanden die oplopen tot ruim 35.000 euro. Van het andere bedrag, 70.000 euro, is onduidelijk of dat deels of helemaal terecht is overgemaakt. De ontslagen medewerker heeft onkosten als brandstof, inventaris, boodschappen en vrijwilligersvergoedingen voorgeschoten. 'Omdat de administratie van Bij Betje in de gehele periode ontoereikend was, is niet na te gaan om welk bedrag het exact gaat.'

Enorm geschrokken

De bestuursleden zeggen nu enorm geschrokken te zijn van de fraude en de schuld die als gevolg ervan boven hun hoofd hangt. Inmiddels is de administratie van de afgelopen jaren op orde gemaakt en zijn er afspraken met crediteuren. Voortaan moeten financiële transacties door twee bestuursleden worden gecontroleerd. De aangevraagde subsidie voor 2021 is door het stadsbestuur toegekend en zal in maandelijkse termijnen worden uitbetaald, dat is afgesproken met het bestuur.